Resultaat bij logistieke tak TPG leeft op

Het bedrijfsresultaat van de divisie logistieke dienstverlening van postbedrijf TPG is in het eerste halfjaar gestegen van 7 naar 34 miljoen euro. In de tweede helft van 2003 leed de divisie nog 210 miljoen verlies.

Bestuursvoorzitter Bakker sprak vanmorgen bij de presentatie van de halfjaarcijfers over een ,,belangrijk herstel van wat twaalf maanden geleden nog een zorgenkind was''. De logistieke divisie van TPG neemt de distributieactiviteiten van bedrijven over en beheert vaak ook hun voorraden. Door de teruglopende economie kwam het onderdeel, dat goed is voor ongeveer eenderde van de omzet, in moeilijkheden terecht.

TPG trof vorig jaar een voorziening van 13 miljoen euro om bij de logistieke divisie reorganisaties door te voeren. Het ontbreken van deze post is een van de redenen van de winstsprong, maar ook als die buiten beschouwing blijft, verdubbelde het bedrijfsresultaat. ,,We hebben de winstgevendheid kunnen verbeteren door alle contracten na te lopen en de minder renderende contracten te beëindigen'', aldus Bakker.

De resultaatverbetering bij de logistieke divisie voltrok zich met name in het tweede kwartaal, toen het bedrijfsresultaat op 27 miljoen euro kwam, tegen 7 miljoen in het eerste kwartaal en 4 miljoen in het tweede kwartaal van vorig jaar. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 2,4 procent tot 966 miljoen euro. Het afstoten van contracten waar weinig op verdiend werd, kostte weliswaar ruim 9 procent aan omzet, maar die daling werd gecompenseerd door nieuwe contracten en hogere volumes uit bestaande contracten.

TPG als geheel zag de omzet in het tweede kwartaal met 4,2 procent stijgen tot 3,1 miljard euro. Bij het onderdeel post, dat al jaren met volumedalingen kampt, daalde de omzet met 2 procent tot 948 miljoen euro. De pakjesdiensten van TPG boekten 1,1 miljard euro omzet, een stijging van 11,4 procent.

De postdivisie, die twee derde van haar omzet in Nederland behaalt, bleef veruit de meest winstgevende activiteit van TPG. Het onderdeel was goed voor twee derde van het bedrijfsresultaat van 331 miljoen euro (plus 30 procent). De winstmarge steeg van 21,9 tot 24,5 procent. De winstgroei lag vooral buiten Nederland. In het tweede halfjaar zal de margestijging afvlakken, zo verwacht TPG.

De nettowinst van TPG als geheel steeg met 31 procent naar 188 miljoen euro. De positieve ontwikkelingen in het eerste halfjaar zijn voor TPG aanleiding de vooruitzichten voor het hele jaar naar boven bij te stellen. Voor de postdivisie en het onderdeel pakketdiensten verwacht TPG hogere marges dan eerder voorspeld, de verwachting voor Logistiek blijft gelijk.