Peking laat zijn leger paraderen in Hongkong

,,Politieke macht komt uit de loop van het geweer'', zo stelde China's beroemde en beruchte leider Mao Zedong ooit, en het lijkt precies die boodschap die de Chinese regering ook nu weer wil overbrengen op haar wat al te mondige onderdanen in Hongkong.

Het Chinese leger heeft afgelopen zondag met ruim drieduizend man in de bloedhitte van Hongkong een militaire parade gehouden ter ere van China's Nationale Legerdag. Het was voor het eerst dat China die dag in Hongkong met een militaire parade vierde, en veel mensen in de voormalige Britse kroonkolonie hebben de parade vooral als een daad van intimidatie opgevat.

Dat de militaire optocht juist nu voor het eerst plaatsvindt, lijkt namelijk geen toeval. Op 12 september zullen er in Hongkong parlementsverkiezingen worden gehouden, maar die zijn een stuk minder vrij dan velen in Hongkong zich eigenlijk zouden wensen. Slechts de helft van het aantal parlementsleden wordt dan rechtstreeks door de bevolking gekozen; de andere helft wordt voorgedragen door vertegenwoordigers van bepaalde maatschappelijke groeperingen die over het algemeen sterk op de hand van Peking zijn.

Op 1 juli gingen er, net als een jaar daarvoor ook al, honderdduizenden mensen de straat op om te demonstreren voor directe verkiezingen van zowel het parlement als van de hoogste leider van Hongkong, de zogenoemde Chief Executive. De overeenkomst die Groot-Brittannië in 1997 met China sloot rond de soevereiniteitsoverdracht, maakt rechtstreekse verkiezingen van de Chief Executive vanaf 2007, en van alle parlementsleden vanaf 2008 in principe mogelijk.

De kans dat Peking dat zal toestaan, is echter zo goed als nihil. Peking heeft eerder dit jaar namelijk gezegd dat er ook in 2007 en 2008 geen algemene, rechtstreekse verkiezingen zullen komen. Daarmee voelen veel inwoners van Hongkong zich door de regering in Peking verraden. China had immers beloofd dat Peking het idee zou respecteren van `een land, twee systemen'. Daarbij zou Hongkong nog tot vijftig jaar na 1997 geheel zelfstandig mogen beslissen over alle interne Hongkongse aangelegenheden.

De houding van Peking en de militaire demonstratie van vandaag doen echter vermoeden dat de communistische regering in Peking hoe dan ook wil voorkomen dat de bevolking van Hongkong wel de democratie krijgt die zij de inwoners op het vasteland van China koste wat kost probeert te onthouden.