Openingsfilm festival Venetië (Gerectificeerd)

De Belgisch-Nederlandse film Confituur opent op 2 september een nieuw hoofdprogramma van het Filmfestival van Venetië. Dat heeft producent Emjay Rechsteiner van Staccato Films zaterdag gezegd. Confituur is de opvolger van de veelvuldig gelauwerde film Pauline & Paulette over een zwakbegaafde bejaarde vrouw en haar zus, die in 2001 de publieksprijs won op het Filmfestival van Cannes. Ook Confituur gaat over ouderen. Tijdens zijn gouden huwelijksjubileum ontvlucht een oude man het feestgedruis en wordt opgevangen door zijn door de familie verstoten lesbische zus en haar vriendin. Die laatste rol wordt gespeeld door de Jasperina de Jong (65). Andere grote rollen zijn voor Rik van Uffelen, Viviane de Muynck en Marilou Mermans. Confituur is net als zijn voorganger geregisseerd door de Belgische filmmaker Lieven Debrauwer. Het is voor het eerst in decennia dat er een Nederlandstalige film op het Festival van Venetië wordt vertoond.

Rectificatie

Filmfestival

In het bericht Openingsfilm festival Venetië (maandag 2 augustus, pagina 8) staat dat de Belgisch-Nederlandse coproductie Confituur van regisseur Lieven Debrauwer de eerste Nederlandstalige film in decennia is die op het Filmfestival van Venetië wordt vertoond. Dat is onjuist.

De afgelopen tien jaar draaiden in Venetië in totaal vier Nederlandstalige films, waaronder De jurk van Alex van Warmerdam (1996, bekroond met de FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek) en De nieuwe moeder (1996) van Paula van der Oest.