Nederlands elftal drastisch vernieuwd

Het Nederlands voetbalelftal wordt drastisch vernieuwd. De nieuwe bondscoach, Marco van Basten, die vanmiddag in Zeist met zijn begeleidingsstaf is gepresenteerd, heeft in zijn voorlopige selectie voor de aanstaande oefenwedstrijd tegen Zweden (Stockholm, woensdag 18 augustus) tien spelers opgenomen die geen deel uitmaakten van Oranje bij het recente Europees kampioenschap in Portugal.

Oud-international Van Basten – opvolger van Dick Advocaat – en zijn rechterhand John van 't Schip hebben bij de Nederlandse voetbalbond KNVB een contract voor vier jaar getekend. Zij waren beiden verantwoordelijk voor Ajax 2. In de begeleiding van Oranje zijn ook oud-doelman Stanley Menzo (keeperstraining) en Rob Witschge opgenomen.

Nieuw bij het Nederlands elftal, vergeleken met de EK-selectie, zijn de drie Feyenoorders Romeo Castelen, Dirk Kuyt en Pascal Bosschaart, de Ajacieden Nigel de Jong en doelman Maarten Stekelenburg, Jan Kromkamp en Denny Landzaat van AZ, Mark van Bommel van PSV, Robin van Persie van Arsenal en Kevin Hofland van VfL Wolfsburg.

Acht spelers die deel uitmaakten van de selectie bij de EK, zijn buiten de groep gelaten. Aanvaller Ruud van Nistelrooy (Manchester United) werd bij de EK voor twee wedstrijden geschorst en achtte het niet zinvol mee te doen aan de voorbereiding op WK-kwalificatiewedstrijden die hij toch niet mag spelen, middenvelder Clarence Seedorf (AC Milan) is nog geblesseerd. Frank de Boer en Jaap Stam hebben inmiddels hun carrière als international beeindigd. Michael Reiziger heeft een half jaar bedenktijd gevraagd. Marc Overmars is gestopt als profvoetballer.

Van Basten: pagina 11