Nader bekeken

Op de vijfde woensdag na 30 juni wordt traditioneel de PC kaatsen (`keatsen') in Franeker gehouden. PC staat voor permanente commissie en verwijst naar de organisatie van het `Wimbledon van de kaatssport'. Overmorgen staat de 151ste editie van de meest prestigieuze kaatswedstrijd op het programma. Gespeeld wordt op het Sjûkelân in Franeker. Daar zijn ter ere van het 150-jarig jubileum van de PC, vorig jaar gewonnen door het partuur (drietal, red.) van routinier Johannes Dijkstra, twee torens opgericht. De PC staat bol van de tradities. Zo krijgt de beste kaatser van de sportklassieker de zogeheten koningsbal omgehangen. Vorig jaar werd winnaar Dijkstra ook tot koning (`kening') uitgeroepen. Aan de PC doen de 48 beste mannelijke kaatsers, gegroepeerd in zestien parturen, mee.