Minister Pakistan ontsnapt aan aanslag, acht doden

In het zuidwesten van Pakistan zijn gisteren vijf militairen en een burger gedood bij een aanslag. De slachtoffers zaten in een auto die op 200 kilometer afstand van Quetta, de hoofdstad van de provincie Baluchistan, werd beschoten door onbekenden.

Een legerwoordvoerder zei gisteren dat het om een terroristische aanval ging. Inmiddels heeft een groepering die ijvert voor meer zelfstandigheid van de provincie, de aanval opgeëist. Baluchistan is de grootste en meest achtergebleven provincie, met de minste inwoners, van Pakistan. De afgelopen maanden is de onrust er toegenomen, mede door de toestroom van militairen die er zijn gestationeerd om 's lands grootste gasvelden te beschermen.

Afgelopen vrijdag was Pakistan al opgeschrikt door een mislukte aanslag op de minister van Financiën, en beoogd premier van Pakistan, Shaukat Aziz. De zelfmoordaanslag – de dader van begin twintig droeg explosieven op zijn lichaam – zorgde voor chaos in Fateh Jang, een stad op 55 kilometer afstand van Islamabad. De dader was dicht genoeg bij de auto van de minister gekomen om zijn chauffeur en nog zeven andere mensen te doden. In totaal raakten meer dan 30 omstanders gewond. Aziz was bij een politieke bijeenkomst geweest. De minister ontsnapte omdat hij voor de explosie net in zijn gepantserde auto was gestapt.

De aanslag had plaats enkele uren nadat de Pakistaanse overheid de arrestatie had bekendgemaakt van een kopstuk van het terreurnetwerk Al-Qaeda. Ahmed Khalfan Ghailani, zoals de verdachte heet, wordt door de Verenigde Staten gezien als het brein achter de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Dar El Salaam in Tanzania en in Nairobi in Kenia, in 1998. Daarbij werden meer dan 225 mensen gedood.

Op een islamitische website heeft een groep, die namens Al-Qaeda zegt te opereren, de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de aanslag op minister Aziz. Op de website, waar eerder ook al boodschappen van militante groeperingen op hebben gestaan, uitten de terroristen meteen een nieuwe dreiging: er zal nog een serie aanvallen volgen zolang Pakistan de ,,orders'' van de VS blijft volgen. Islamitische militanten willen dat Pakistan zijn steun aan de VS in de strijd tegen terrorisme stopt. Vooral de steun van president Musharraf aan de Amerikaanse aanvallen op de Talibaan in het naburige Afghanistan, en de assistentie van het Pakistaanse leger bij de jacht op Al-Qaedastrijders in het grensgebied met Afghanistan hebben kwaad bloed gezet