Knoestig verknoopte levens

In een smoezelig landschap, onder schrale luchten waar het altijd waait en vaak regent, speelt zich de dramaserie Four fathers af. Een geoefend tv-kijker herkent de streek onmiddellijk – dit is het industriële noorden van Engeland, waar de eens zo lieflijk glooiende heuvels nu de vervuilde aanblik geven van grauwe rijtjeshuizen en grijze fabrieksschoorstenen. Het leven is er, weten we, net iets harder en knoestiger dan elders. En over de mensen hangt de doem dat ze dit bestaan nooit zullen kunnen ontvluchten. Wie hier woont, is ook meestal wat lelijker dan wie hier niet woont.

De vierdelige reeks Four fathers, waarvan vanavond de tweede aflevering wordt uitgezonden, verknoopt de levens van vier veertigers: drie vaders en één man die spoedig vader hoopt te worden. Die laatste heet trouwens Spud Starkie, een achternaam die herinneringen oproept aan Richard Starkey, de echte naam van de voormalige Beatle-drummer Ringo Starr die immers ook uit deze contreien kwam. Spud Starkie is echter een soulliefhebber, met een winkeltje in vinylplaten. Mocht zijn kind een jongetje worden, dan zou Otis een mooie naam voor hem zijn, of Sly. De vraag is alleen of alles goed zal gaan, want zijn vrouw heeft al twee keer eerder een miskraam gehad.

Ook de andere drie mannen hebben van scenarist Bill Gallagher genoeg zorgen meegekregen om het drama nog een tijdje te laten voortduren. Een pijnlijke scheiding van tafel en bed, een nooit opgebiechte dochter uit een vorig huwelijk, een zoontje dat voor galg en rad opgroeit. Wat dat betreft, kan Four fathers worden gezien als een arbeideristische variant van de dertigersserie Cold feet. Maar dan wel grimmiger, en minder geestig.

De serie, die in 1999 werd gemaakt voor de Engelse commerciële televisie, is in elk geval weer een toonbeeld van het dramatische realisme waarin de Britten excelleren. Met acteurs die zich met huid en haar aan hun personages overleveren – inclusief de kinderen. De knaap die dat ontsporende zoontje speelt, kan niet ouder zijn dan een jaar of tien. Maar wat hij aan pijn laat zien, is verbluffend. Net als al zijn tegenspelers, die tot in de kleinste details aanschouwelijk maken hoe het daar in noord-Engeland moet zijn.

Four fathers, VARA, Ned.3, 22.55-23.48u.

    • Henk van Gelder