Kerken in Irak doelwit aanslagen

Voor het eerst sinds de Amerikaanse invasie in Irak, zestien maanden geleden, is de christelijke minderheid in het land het specifieke doelwit geworden van gecoördineerde aanslagen.

Gisterenavond vonden vrijwel op hetzelfde moment explosies plaats bij vier kerken in de Iraakse hoofdstad Bagdad en één bij een kerk in de noordelijke stad Mosul. Hierbij kwamen vijftien mensen om het leven en raakten meer dan vijftig mensen gewond.

De golf van explosies, waarvan zeker vier door autobommen, begon rond zes uur 's avonds tijdens het begin van de avonddienst. De Iraakse politie ontdekte nog een zesde autobom in de buurt van een kerk in Bagdad, maar wist deze op tijd te ontmantelen.

In de hoofdstad Bagdad werden onder meer een Armeense en een Assyrische kerk het doelwit. Ook een Chaldeïsch klooster in het zuiden van de hoofdstad bleef niet gespaard. In Mosul ontploften ongeveer terzelfder tijd twee bommen voor de christelijke kerk Mar Polis.

Volgens de Iraakse regering is Osama Bin Ladens bondgenoot Abu Musab al-Zarqawi het brein achter deze nieuwe aanslagen. Die hebben volgens veiligheidadviseur Mowaffq al-Rubaie tot doel om de christelijke minderheid in Irak het land uit te drijven. ,,Zarqawi en zijn extremisten proberen simpelweg een wig te drijven tussen moslims en christenen in Irak'', zei Rubaie vandaag.

Onder het bewind van Saddam Hussein konden de Iraakse christenen vrijuit hun geloof belijden, maar sinds de chaos van de afgelopen maanden zijn velen van hen voor het islamitische fundamentalisme gevlucht naar buurlanden Syrië en Jordanië. Verschillende moslim-geestelijken betuigden hun medeleven na de aanslagen. ,,Dit is een laffe daad die alle Irakezen raakt'', reageerde Abdul Hadi al-Daraji, woordvoerder van de radicale shi'itische geestelijke Muqtada al-Sadr tegen het televisiestation Al-Jazira.

De Iraakse nationale veiligheidsraad zou vandaag bijeenkomen om de aanslagen te bespreken.

Ook het Vaticaan heeft de aanslagen veroordeeld. ,,Het is verschrikkelijk en verontrustend want het is de eerste keer dat christelijke kerken een doelwit zijn in Irak'', zei de plaatsvervangende woordvoerder van het Vaticaan, Ciro Benedettini. Van de 24 miljoen Irakezen belijden er ongeveer 750.000 het christelijke geloof. De meesten van hen wonen in Bagdad.

Zondag kwamen in het noordelijke Mosul eerder op de dag al ten minste vijf mensen om het leven en raakten 53 anderen gewond bij een zelfmoordaanslag. Een jeep reed in volle snelheid door een beveiligingshek van een politiebureau en explodeerde. De nacht daarvoor kwamen bij gevechten tussen Amerikaanse troepen en opstandelingen in Fallujah twaalf Irakezen om het leven en geraakten 39 anderen gewond.

Een extremistische groep, die onder leiding van Zarqawi zou staan, heeft blijkens een videoband op een website een van twee ontvoerde Turkse chauffeurs vermoord.