Iron Mike knock-out

De Amerikaan Mike Tyson heeft zijn rentree in de boksring moeten bekopen met een knock-out. De onbekende Brit Danny Williams sloeg de voormalige wereldkampioen bij de zwaargewichten in de nacht van vrijdag op zaterdag in de vierde ronde van hun gevecht in Louisville tegen het canvas.

Torenhoge schulden dreven Iron Mike na bijna anderhalf jaar nietsdoen terug in de boksring. Het gevecht tegen de 31-jarige Williams leverde Tyson acht miljoen dollar op, waarvan zes miljoen voor zijn schuldeisers is bestemd.

De 38-jarige Tyson begon voortvarend aan het boksduel en was de eerste drie ronden sterker. In de vierde kroop underdog Williams ineens uit zijn schulp en met een reeks rake klappen kreeg hij de Amerikaan plat op het canvas. Tyson krabbelde nog wel overeind, maar de arbiter vond het niet verantwoord de groggy bokser verder te laten vechten en beëindigde het duel.

In de hal in Louisiana waar Muhammad Ali 44 jaar geleden zijn debuut maakte als profbokser, leed Tyson zijn vijfde nederlaag in 57 partijen. Williams vierde zijn 32ste overwinning als prof. Hij verdiende `slechts' 250.000 dollar.

Enfant terrible Tyson – hij was ook buiten de ring vaak betrokken bij vechtpartijen en zat een celstraf uit voor verkrachting – verdiende ruim 400 miljoen dollar met zijn gevechten in de ring. Toch staat de bokser 38 miljoen dollar in het rood en is hij failliet verklaard. Hij moet tot 2007 nog zes keer tussen de touwen verschijnen om zijn schulden af te lossen. De Amerikaanse belastingdienst is zijn voornaamste crediteur met achttien miljoen dollar, zijn eerste ex-vrouw Monica Turner staat nummer twee met negen miljoen dollar.

Williams vertelde na afloop dat hij zelfverzekerd aan het gevecht met Tyson was begonnen. Zijn strategie bestond eruit in de eerste ronde zijn tegenstander uit te laten razen en veel klappen op te vangen, en zijn tegenstander in de daaropvolgende ronden uit te putten.

Williams vierde zijn overwinning door zijn vriendin ten huwelijk te vragen.