Hockeycoach Walsh zaait verwarring in aanloop naar Athene

Een dag na de 2-1 zege in de oefenwedstrijd tegen Duitsland viel verdediger Bram Lomans gisteren alsnog buiten de olympische selectie.

Hij drukte zijn spelers een voor een de hand en hief letterlijk het glas. Well done boys! Welkom in de olympische selectie! Met die blijde boodschap feliciteerde bondscoach Terry Walsh elf dagen geleden de zestien door hem uitverkoren hockeyers. Een dag later ging een persbericht de deur uit, met de namen van diegenen die de schifting hadden doorstaan.

Maar toen ging sterspeler Teun de Nooijer begin vorige week door zijn rug. Ineens was alles anders. Plotseling kwam de disbalans van de `Athene'-selectie (zes verdedigers, drie middenvelders) pijnlijk aan het licht. Met de staart tussen de benen wendde de Australiër zich weer tot Rob Derikx. Of de tot reserve gedegradeerde en dus afgevallen middenvelder van SCHC zo vriendelijk wilde zijn mee te doen in de twee resterende oefenwedstrijden tegen Duitsland, voordat de selectie op het vliegtuig naar Athene stapte?

Derikx (22) liet zich van zijn beste kant zien, en kreeg gisteren te horen dat hij weer is gepromoveerd naar de olympische selectie. Ten koste van Bram Lomans, de verdediger van HGC die niet beter wist of hij had de toets der kritiek doorstaan, en niet voor niets een olympisch kledingpakket in ontvangst genomen. Maar dat was een loos gebaar, zo bewees de telefonische belronde van Walsh, waarmee hij gisteren rond het middaguur zijn curieuze pokerspel besloot.

Een zigzagkoers? Ondoordacht handelen? Niets van dat alles, want Russisch roulette beweert de technische staf niet gespeeld te hebben. Walsh en zijn assistent Michel van den Heuvel stelden zaterdag, na de benauwde oefenzege (2-1) op Duitsland, dat hun deadline van meet af aan woensdag 4 augustus was geweest. Het was dat sportkoepel NOC*NSF zo had aangedrongen, want anders had het duo nog wel even gewacht met de bekendmaking.

Maar waarom zouden de hockeyers eerder hun selectie moeten prijsgeven dan bijvoorbeeld de honkballers? En waarom moesten Derikx en lotgenoot Piet-Hein Geeris dan op donderdag 22 juli aanschuiven voor een `slecht-nieuwsgesprek'? In plaats van duidelijkheid te scheppen, zaaiden Walsh en Van den Heuvel vooral verwarring, zoals afgelopen weekeinde op te maken viel uit de reacties van de internationals.

Het schimmenspel komt de rust binnen de ploeg dan ook niet ten goede, dertien dagen voordat de olympisch titelverdediger in Athene afslaat tegen India. Maar Walsh heeft bewust de druk op de ketel willen houden. Naar goed Australisch gebruik zweert hij bij onderlinge concurrentie. Hoe groter de competitie, hoe groter de inzet, is de gedachte. Vandaar ook de toevoeging, eerder dit voorjaar, van de Schot die nog niet eens in het bezit was van een Nederlands paspoort (en vervolgens weer afviel): Laurence Docherty.

Lomans staat al jaren ter discussie. Geen coach of medespeler die twijfelt aan zijn strafcorner, maar zijn vaardigheden als speler? Dat is een ander verhaal. In zijn speech tegenover de rest van de selectie riep de 29-jarige verdediger zichzelf donderdag in Essen, na afloop van zijn tweehonderdste interland, uit tot `een volwaardig international'. Hij, de hockeyer die acht jaar geleden mee mocht naar de Spelen in Atlanta puur en alleen op basis van zijn corner, was naar eigen zeggen eindelijk uitgegroeid tot een speler, die meer kon dan alleen verwoestend hard pushen vanaf de rand van de cirkel. Niet iedereen bleek daar zo over te denken, ondervond Lomans gisteren.

Vraag is of Walsh er verstandig aan doet slechts één cornerspecialist, in de persoon van de laatste jaren blessuregevoelige Taeke Taekema, mee te nemen naar Griekenland. ,,Ik praat in m'n eigen straatje, maar op deze manier wordt de druk op Taeke wel heel erg groot'', voorzag Lomans gisteren. Enerzijds neemt Walsh een risico, anderzijds leert de ervaring dat het aantal toegekende korte hoekslagen de laatste jaren afneemt.

Niettemin reageerde Maurits Hendriks, oud-bondscoach van Nederland en tegenwoordig in dienst van Spanje, gisteren verbijsterd, toen hij kennis nam van Lomans' verbanning. Stellig: ,,Bram heeft op een groot internationaal toernooi nog nooit gefaald.'' Maar, met cynische ondertoon: ,,Als bondscoach van Spanje zeg ik: dit is goed nieuws.''

De ironie wil dat het uitgerekend Lomans was die vorig najaar het voortouw nam in de rebellie tegen Walsh' voorganger, de in onmin geraakte Joost Bellaart. Vooral dankzij Lomans' inzet en doorzettingsvermogen moesten de beleidsmakers, tot hun niet geringe ergernis, bakzeil halen. Is die openstaande rekening nu alsnog vereffend? Een cynicus zou het zowaar kunnen vermoeden.

Zuur zijn de druiven ook voor Geeris. Het breekijzer bedankte voor de rol van reserve in de overtuiging dat hij nog slechts in het geval van een ernstige blessure kans op `Athene' zou maken. Geeris blijkt ,,bij nader inzien verkeerd te zijn voorgelicht'', zoals hij vanmorgen nogmaals onderstreepte.

En wat als Teun de Nooijer vorige week niet door zijn rug was gegaan? ,,Dan was Bram waarschijnlijk wel meegegaan'', wist de aanvoerder, Jeroen Delmee, die vrijdag al op de hoogte was van de op handen zijnde ingreep.

    • Mark Hoogstad