`Hizb ut-Tahrir niet betrokken bij terreur Tasjkent'

De fundamentalistische groepering Hizb ut-Tahrir heeft in Beiroet tegengesproken iets te maken te hebben met de zelfmoordaanslagen op de Amerikaanse en Israëlische ambassades en het kantoor van de procureur-generaal in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Bij die aanslagen vielen vrijdag zes doden, onder wie de drie daders.

Kort na de aanslag meldde de Oezbeekse justitie dat ze een dader had geïdentificeerd en dat een aantal arrestaties was verricht. Hoeveel mensen zijn opgepakt is niet meegedeeld. Wel werd gezegd dat was gebleken dat Hizb ut-Tahrir achter de aanslagen zat, en dat deze organisatie contacten heeft en wordt gefinancierd door het terreurnetwerk Al-Qaeda. De Oezbeekse president Islam Karimov meldde eveneens zeker te weten dat Hizb ut-Tahrir de aanslagen heeft gepleegd, uit protest tegen de Oezbeekse samenwerking met de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme.

Uiteindelijk eiste zaterdag een organisatie die zich Hizbi Tahrir noemt op de website van een fundamentalistische groep de aanslagen op. ,,Een eenheid martelaars van Hizbi Tahrir heeft diverse operaties uitgevoerd tegen zionistische belangen en tegen de regering van Oezbekistan. Deze operaties maken deel uit van een serie [toekomstige] overwinningen'', aldus de tekst van `de islamitische groep Al-Thawid van Hizbi Tahrir'. De Oezbeekse regering werd in de tekst onderdrukking van de islam en de sluiting van moskeeën verweten.

Hizb ut-Tahrir liet gisteren vanuit Beiroet weten dat al de beweringen als zou zij de aanslagen hebben gepleegd op desinformatie berusten. De groep ijvert voor een wereldwijd kalifaat, een pan-islamitische staat, en is zeer actief in Oezbekistan, maar Hizb ut-Tahrir heeft zich altijd tegen het gebruik van geweld uitgesproken, ook tegen extreem repressieve regimes als dat in Oezbekistan, dat duizenden aanhangers of vermeende aanhangers van Hizb ut-Tahrir als ,,terroristen'' gevangen heeft gezet. Die opvatting werd herhaald in een verklaring, die zaterdag in Beiroet werd gepubliceerd. ,,Hizb ut-Tahrir gebruikt geen fysiek geweld maar kiest voor intellectuele en politieke strijd'', aldus de verklaring. ,,Zeker, Karimov, die samenwerkt met de hoofdongelovige Amerika, heeft elk crimineel middel gebruikt om jonge mannen en vrouwen [van Hizb ut-Tahrir] te martelen. Als het gebruik van fysiek geweld voor wraak onze manier zou zijn, zouden we niet zijn overgegaan tot een explosie hier en daar, maar zouden we zijn paleis zijn binnengegaan om hem te vermoorden'', aldus de verklaring.

Sommige waarnemers zoeken de daders niet bij Hizb ut-Tahrir, maar bij afsplitsingen of restanten van de terreurorganisatie Islamitische Beweging van Oezbekistan (IMU), die vroeger samenwerkte met het Talibaan-regime in Afghanistan en die eerder bomaanslagen in Oezbekistan heeft gepleegd. De beweging verloor aan daadkracht na de dood van haar leider Namangani, in Afghanistan, kort na het begin van de Amerikaanse oorlog tegen de Talibaan, in 2001.