`Godett! Waar is die kas van jou?'

De Antilliaanse politicus Anthony Godett is in Nederland om steun te krijgen voor zijn rechtszaak. Een rondje langs de tenten van het Kwakoe-festival.

Het bezoek van Anthony Godett aan het multiculturele Kwakoe-festival in Amsterdam op deze zondag heeft hij helemaal gemist. En dat is volgens de Antilliaanse man – ,,noem me maar Zwarte Robbie'' – maar goed ook. ,,Anders had ik...'' Temidden van dansende mensen op het Kwakoe-terrein haalt hij zijn rechterbeen naar achteren en zwaait het door de lucht. ,,Godett is gewoon een zakkenvuller. Meer niet.''

De Curaçaose politicus Anthony Godett is sinds vrijdag in Nederland. De Antilliaanse politicus werd 16 juli veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, wegens omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Vorige week werd bekend dat hij in cassatie gaat tegen de uitspraak. Godett is partijleider van de Frente Obrero Liberashon (FOL). Deze partij won vorig jaar de verkiezingen. Omdat Godett toen al verwikkeld was in een rechtszaak wegens fraude en omkoping, kon hij geen premier worden, waarna hij zijn zus Mirna Louisa-Godett op deze plek zette. Dit kabinet viel na negen maanden.

Godett bezocht vrijdag zijn advocaat Gerard Spong. Zaterdag verscheen hij op het zomercarnaval in Rotterdam en gisteren op het Kwakoe-festival in de Bijlmer in Amsterdam – evenementen waar ieder jaar tienduizenden in Nederland wonende Antillianen op af komen. Godetts gevolg zamelt hier geld in om diens cassatieprocedure te kunnen betalen, maar daar houdt Godett zich naar eigen zeggen verre van. ,,Met het verzamelen van geld ben ik niet belast.'' Maar al het geld dat binnenstroomt, is wel mooi meegenomen, geeft hij toe.

Tegen zes uur wordt Godett ingehaald door een brassband. Tussen schaarsgeklede, dansende meisjes wandelt Godett naast Kwakoe-organisator Winston Kout over het terrrein. De mensen drommen om hem heen. Bij een van de standjes krijgt Godett – spijkerbroek en geblokt overhemd – een vruchtendrankje aangereikt. Tijdens het lopen sabbelt hij af en toe aan het rietje. Het is volgens Kout de bedoeling dat de politicus een ontspannen wandeling over het terrein maakt.

Waarom Godett ondanks zijn veroordeling een officiële uitnodiging kreeg voor het festival, wil Kout wel uitleggen. ,,Hij is een heel belangrijk man. En het past bij ons festival om zo'n belangrijk man te ontvangen.'' Dat de man veroordeeld is voor fraude en corruptie doet daar niets aan af. ,,Veel mensen zijn na cassatie vrijgesproken en tot hij definitief veroordeeld is, is er niets aan de hand.'' Naast hem staat Godett mobiel te bellen. Op zijn wang prijkt een afdruk van lipstick. Een man met een zonnebril wringt zich door de menigte, wappert met een tientje en roept: `Godett! Waar is die kas van jou?' Godett gebaart naar een van zijn begeleiders, Wilson Sint Jago, die het geld in zijn borstzakje laat verdwijnen.

Een bankrekening voor de donaties is er nog niet. Die wordt ,,binnenkort'' geopend, zegt Sint Jago, verantwoordelijk voor de financiën. Op dit moment heeft hij ,,geen idee'' hoeveel geld hij al heeft opgehaald, een administratie is er niet. Een van de toeschouwers – Eray, achternaam ,,wil ik niet geven'' – gelooft er niets van dat Godett geld nodig heeft. ,,Ik heb op tv zijn huizen gezien. Laat hij die maar verkopen.'' Maar er zijn ook voldoende mensen die het ,,fantastisch'' vinden dat Godett er is. ,,Het is een man van het volk. En die veroordeling is een echte Piet Hein-streek'', aldus Eray.

En op gaat het, naar de volgende tent. Daar loopt het gezelschap advocaat Spong tegen het lijf, die het festival ,,ieder jaar een keer bezoekt.'' Toen de advocaat hoorde dat Godett er ook was, werd hij met ,,gezwinde spoed'' door de begeleiders van de politicus naar hem toe gebracht. Spong heeft alle vertrouwen in de cassatieprocedure voor de Hoge Raad. ,,Ik heb tenminste een joekel van een vormfout ontdekt.'' Over zijn declaraties maakt hij ook zich geen zorgen. ,,Die zijn voor een groot deel al betaald.'' Er worden over en weer wat omhelzingen uitgewisseld en het duo poseert gewillig voor een aantal fotografen. Een groot leider en een groot advocaat, voegt Godett de fotografen toe.

Godett laat alle aandacht rustig over zich heen komen. De uitnodiging voor Kwakoe was voor hem ,,een verrassing''. Als hij uitlegt wat hij komt doen, spreekt hij in de derde persoon. De steun is overweldigend, vindt hij, maar ook te verwachten. ,,Godett is een van de grootste leiders van de Antillen. Hij komt zijn advocaat spreken en Antillianen ontmoeten.'' Ook met Nederland heeft de FOL-leider de grootste plannen, zo onthult hij. Op korte termijn zal hij iemand voordragen die voor zijn partij de Eerste of Tweede Kamer – ,,dat maakt niet zoveel uit'' – moet zien te bereiken. ,,Ik heb het beste voor met iedereen. Ik kijk niet naar nationaliteiten'', zegt hij dan in de eerste persoon.

Even wordt er gedanst, in een tent die boven de ingang met een bord is getooid – `vertrouwen, rust en troost', valt daarop te lezen. Godett schuift zijn voeten wat onwennig heen en weer. Dan mag hij naar de volgende tent, waar een bekende wacht, de Amsterdamse wethouder Hannah Belliot. En weer legt Godett uit waarom hij in Nederland is. ,,Je hebt in ieder geval een prima advocaat'', antwoordt Belliot, die zich niet wil wagen aan bespiegelingen over zijn veroordeling. ,,Je kunt wel iedereen afstraffen, maar de zaak is toch nog onder de rechter?'' Als Godett zijn tocht heeft voortgezet, wil ze wel vertellen wat ze Godett heeft meegegeven. ,,Dat het geen bedelvakantie moet worden. Hij moet gewoon zijn verhaal vertellen, maar een politicus die met de pet rond gaat, is onwaardig.''

Surinamer Roy Brondenstein slaat de stoet gade. Hij ziet overeenkomsten met de Surinaamse politicus Desi Bouterse. ,,Godett is een voorbeeld voor Antillianen. Het zijn mensen die verandering kunnen brengen. Maar die worden altijd tegengewerkt.'' Harald Axwijk van de welzijnsorganisatie Stida uit Amsterdam Zuid-Oost wijst er op dat de steekpenningen van Godett verdwenen in de partijkas. ,,Hij heeft zichzelf niet verrijkt.'' Hij verwijst naar de Franse president Chirac en de voormalige Duitse bondskanselier Kohl. ,,Hebben die dat niet ook gedaan?''

WWW.NRC.NL dossier Nederlandse Antillen

    • Tom Kreling