Getronics: geen herstel IT-markt

Automatiseerder Getronics ziet geen herstel van de markt voor IT-diensten. De onderneming trekt daarmee een drie maanden geleden uitgesproken prognose in. Toen ging Getronics, dat vandaag halfjaarcijfers publiceerde, nog uit van een marktherstel dat zich in een periode van zes tot negen maanden zou manifesteren.

In reactie op de verklaringen van bestuursvoorzitter K. Wagenaar daalde de koers van het Amsterdamse bedrijf vanochtend met bijna 11 procent tot 1,68 euro. Wagenaar verklaarde dat ,,we ons met die prognose vergaloppeerd hebben''. ,,Klanten zijn heel voorzichtig. Het kost veel tijd om contracten te sluiten en het duurt lang voordat we ze kunnen meerekenen in de omzet.'' De omzet van het automatiseringsconcern daalde het afgelopen halfjaar met 9 procent tot 1,2 miljard euro.

De omzetdaling was volgens Wagenaar sneller gegaan dan verwacht. Reden voor de gedaalde omzet is de felle concurrentie, met name van de branchegenoten IBM en HP, waardoor de prijzen onder druk staan. In mindere mate speelden de lage dollarkoers en het beleid om minder omzet te behalen uit de verkoop van producten een rol. Getronics richt zich in toenemende mate op diensten.

Het verlies over het afgelopen halfjaar kwam uit op 12 miljoen euro. Het afgelopen kwartaal werd daarentegen een winst behaald van 4 miljoen euro op een omzet van 602 miljoen euro. Getronics zal voortaan volledige kwartaalcijfers gaan rapporteren.

Getronics houdt vast aan de doelstelling om volgend jaar een gemiddelde, operationele winstmarge van 5 procent te behalen. Deze zogeheten ebita-marge kwam het afgelopen halfjaar uit op 2 procent. Analisten van zakenbank Kempen & Co noemen de doelstelling van 5 procent volgend jaar ,,uitdagend''. Wagenaar noemde de economische situatie ,,onzeker, met name in West-Europa'' maar verwacht voor 2004 zwarte cijfers te schrijven.

De topman van Getronics hamerde er tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers op dat het verlagen van de kosten vooropstaat. De topman verwacht deze te kunnen drukken door vanuit lagelonenlanden, zoals Hongarije en Mexico, IT-diensten aan te bieden. Verder vindt hij dat de productiviteit van de Getronics-werknemers omhoog moet.