Franse soldaten richting Darfur

Frankrijk stuurt 200 soldaten naar de grens tussen Tsjaad en de Soedanese regio Darfur. Ze zullen daar voornamelijk humanitaire hulp geven aan de tienduizenden vluchtelingen die het geweld in Darfur ontvluchten.

Frankrijk heeft duizend man in Tsjaad die voornamelijk toezien op de vrede in het land en Tsjadische troepen trainen voor toekomstige vredesmissies in de regio. Tweehonderd van hen zullen naar de 1.200 kilometer lange grens gaan, zo meldde de Franse ambassadeur in N'Djamena, ,,om de Afrikaanse Unie bij haar rol als waarnemer te helpen en om het gebied aan de Tsjadische kant van de grens te beveiligen''. Hij benadrukte dat Frankrijk samenwerkt met Tsjaad.

Hulporganisaties in het grensgebied verwelkomden de Franse hulp gisteren. Ze kunnen de stroom vluchtelingen – naar schatting 180.000 Soedanezen zijn de grens overgestoken – niet aan. Ze ontvluchten vervolging door de Janjaweed-milities, die verantwoordelijk worden gesteld voor het doden van meer dan 30.000 burgers in de westelijke Soedanese regio.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam vrijdag een resolutie aan waarin de Soedanese regering wordt opgeroepen binnen dertig dagen een einde te maken aan de wreedheden in Darfur. Voldoet de regering in Khartoum hier niet aan, dan dreigt internationale actie.

De regering in Khartoum verwierp vrijdag de resolutie, maar gaf gisteren wel aan binnen negentig dagen de Janjaweed-milities te kunnen ontwapenen en vervolgen, zoals de VN-resolutie voorschrijft. ,,We zijn niet gelukkig met de resolutie, maar we zullen eraan voldoen, we hebben geen keus'', aldus Osman al-Said, de Soedanese ambassadeur bij de Afrikaanse Unie.

Het vijftien maanden durende conflict in Darfur heeft volgens schattingen het leven gekost aan zeker 30.000 mensen, een miljoen mensen op de vlucht gejaagd en twee miljoen mensen beroofd van voldoende voedsel en medicijnen. (AP, Reuters, BBC)