Explosie België eist zeventiende leven

Het aantal doden als gevolg van de gasexplosie bij het Belgische Ghislenghien, afgelopen vrijdag, is opgelopen tot zeventien. Nog vier mensen worden vermist. Er is sprake van 117 gewonden van wie 50 ernstig.

Over de oorzaak van de ramp op het industrieterrein bestaat nog altijd geen duidelijkheid. Mogelijk is het gaslek reeds weken geleden bij graafwerkzaamheden ontstaan en heeft het gas zich sindsdien onder de grond opgehoopt. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de enorme kracht van de explosie die zich vrijdagochtend kort voor negen uur voordeed.

Als gevolg van de klap werden mensen tientallen meters weggeslingerd en bedrijven compleet verwoest. Door de enorme hitte die vrijkwam, liepen automobilisten op de nabijgelegen snelweg zelfs brandwonden op.

Een onderdeel van de ontplofte gasleiding van in totaal 11 meter is dit weekeinde op ruim 150 meter van de plaats van de explosie teruggevonden. Volgens het parket in Doornik, dat het gerechtelijk onderzoek naar de ramp leidt, is dit momenteel het belangrijkste bewijsstuk in de zaak. Op dit stuk leiding zijn volgens de Franstalige televisiezender RTBF sporen van een graafmachine aangetroffen. De gerechtelijke onderzoekers bevestigden dit later, maar wezen erop dat dit ook beschadigingen als gevolg van de explosie kunnen zijn. Verwacht wordt dat het onderzoek zeker enkele weken gaat duren.

Ondertussen is ook nog niet geheel duidelijk wat zich precies op de bewuste vrijdagochtend heeft afgespeeld. Een werknemer van het splinternieuwe bedrijf Diamant Boart, gespecialiseerd in de vervaardiging van slijptollen, dat juist deze week de productie zou starten, meldde rond kwart over acht bij zijn bedrijfsleider dat het naar gas rook. Vervolgens heeft deze de brandweer en de gasmaatschappij gewaarschuwd. Een medewerker van het bedrijf Fluxys, dat het gasleidingennet in België beheert, ging op onderzoek uit, maar hij kon kort voor negenen slechts melden dat de zaak was geëxplodeerd. In die tussentijd waren ook brandweer en politie uitgerukt. Onder hun medewerkers vielen ook slachtoffers: in elk geval vijf brandweerlieden en één politieman. Nog niet alle slachtoffers zijn geïdentificeerd.

Koning Albert heeft de plaats van de ramp zaterdagochtend bezocht. Ook sprak hij in het stadhuis van het naburige Ath met nabestaanden van slachtoffers.