Cijfers bedrijven tonen broos herstel

Drie van de grootste Nederlandse ondernemingen gaven vanochtend tegenstrijdige signalen over de economische vooruitzichten. ,,Economisch herstel blijft broos'', concludeerde bestuursvoorzitter R. Groenink van ABN Amro vanochtend bij de presentatie van de winst in het tweede kwartaal.

Nederlandse grootste particuliere werkgever, TPG, rapporteerde hogere winstverwachtingen in zijn post- en expressebedrijf, ABN Amro kwam met beter dan verwachte winstcijfers, maar automatiseringsbedrijf Getronics schokte beleggers en analisten vanochtend door een eerder voorspeld herstel van de automatiseringsmarkt weer in te trekken.

De beurskoers van Getronics verloor negen procent en zakte naar 1,71 euro op de Amsterdamse beurs, die zelf per saldo ruim een procent lager was. De toonaangevende beursgraadmeter AEX stond op 326. Tot de weinige winnaars op de beurs behoorde TPG.

ABN Amro en Getronics kondigden verdere kostenreducties aan, waarbij zij beide ook het oog hebben op het verplaatsen van dienstverlening naar lagere lonenlanden, waaronder in Getronics' geval Hongarije, Mexico en het Verre Oosten. Groenink: ,,Ongetwijfeld zal dit zijn effect hebben op de werkgelegenheid [bij de bank] in Nederland.'' TPG herhaalde eerder aangekondigde maatregelen om de kosten te drukken.

De uitgesproken onzekerheden over het herstel van de economie volgen op tegenvallende resultaten, eind vorige week, bij Unilever, een van 's werelds grootste producenten van consumentenartikelen. Supermarktketen Ahold boekte echter meevallende omzetcijfers tusen medio april en medio juli. De Koninklijke/Shell Groep boekte een recordwinst onder invloed van de piekende olieprijzen.

De nettowinst van TPG steeg in het tweede kwartaal met 31 procent naar 188 miljoen euro. ABN Amro boekte in het tweede kwartaal mede dankzij lagere reserveringen voor kredietstroppen bij klanten een nettowinst van 987 miljoen euro, 26 procent meer dan in dezelfde periode van 2003. Getronics maakte 4 miljoen euro winst.

Cijferspagina 9