Atleet Koers stopt vlak voor Spelen

Middenlange-afstandsloper Marko Koers heeft besloten zijn sportcarrière te beëindigen.

Atleet Marko Koers heeft gisteren zijn laatste kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen in Athene laten schieten. De 31-jarige middenlange-afstandsloper besloot ter plekke een punt achter zijn loopbaan te zetten. Koers was voornemens bij wedstrijden in het Belgische Heusden-Zolder te voldoen aan de limiet voor de 1.500 meter, maar zag daar op het laatste moment van af. Hij neemt afscheid met één Nederlands record op zijn naam: 2.15,05 op de 1.000 meter.

Waarom heb je besloten je sportcarrière te beëindigen?

Marko Koers: ,,Ik moet realistisch zijn. Mijn ambitieniveau en mijn prestatieniveau liepen uit elkaar. De resultaten bij Grand-Prixwedstrijden waren niet goed genoeg meer. Ik kom tekort op internationaal niveau en dat is niet iets van vandaag of gisteren. De laatste jaren kon ik het niet meer bijbenen en dan houd ik liever de eer aan mezelf. Ik kies alleen voor het allerhoogste.''

Je was toch serieus in voorbereiding op het olympische toernooi in Athene?

,,Ik heb verschillende limietpogingen gedaan. Vier daarvan waren reële mogelijkheden, als je kijkt naar onder anderen weersomstandigheden. Maar in Sevilla, Lausanne, Parijs en Stockholm haalde ik het niet. Ik wist dat het me gewoon niet meer zou lukken. Al met al zat ik ietsje meer dan een seconde af van de limiet voor de Olympische Spelen.''

Wat beschouw je als je grootste prestaties?

,,Mijn zevende plaats op de 1.500 meter bij de Olympische Spelen van Atlanta in 1996, in combinatie met de zesde plaats op de 800 meter bij de wereldkampioenschappen in 1997. En mijn tweede plaats op de 800 meter bij de Europese indoorkampioenschappen in 1998. Helaas overheersen de successen in mijn loopbaan niet meer de negatieve ervaringen.''

Blijf je in de atletiek werkzaam?

,,Eerst ga ik mijn afscheid verder afwikkelen. Nu spreek ik er nog dagelijks mensen over en dat moet wat betijen. Mijn gezondheid wil ik blijven onderhouden met joggen en gezond eten, ook voor mijn vriendin (middenlange-afstandsloopster Lotte Visschers, red.). Ik ga door met het geven van lezingen en clinics, dat wil ik ook uitbouwen. Ik heb een opleiding Werktuigbouwkunde voltooid, maar dat is al een hele tijd geleden. Voorlopig houd ik voor mijn maatschappelijke carrière alle opties open.''