Actrice Laura Betti (70) overleden

De Italiaanse actrice Laura Betti is zaterdag op zeventigjarige leeftijd in een ziekenhuis in Rome overleden. Betti (geboren als Trombetti, Bologna, 1 mei 1934) was jazz-zangeres toen Federico Fellini haar een rol aanbood in La Dolce Vita (1960). Betti werkte daarna met veel bekende Italiaanse regisseurs, onder wie Rosselini en Bertolucci, maar ze is het meest verbonden met het werk van Pasolini, voor wie ze in vijf films speelde. Ze was bijvoorbeeld het dienstmeisje in Teorema (1968), een rol waarvoor ze op het filmfestival van Venetië de Coppa Volpi won, en de vrouwe van Bath in I Racconti di Canterbury (1972). De regisseur noemde haar in een brief ooit zijn `platonische echtgenote'. Betti heeft zich na de dood van Pasolini ingezet voor de nalatenschap van de vooral in Italië nog immer controversiële regisseur. Sinds 1980 was ze directeur van het Pier Paolo Pasolini Fonds. In 2001 maakte ze een documentaire over hem, Pier Paolo Pasolini e la ragione di un sogno.