Achterland

Het platteland en rare spelletjes horen bij elkaar. Een kleine opsomming: hooibaalsurfen, kratstapelen, spijkerbroekhangen, kerstboomwerpen, koeschijten, katknuppelen, boegsprietlopen, steenwerpen, krulbollen, ganstrekken, cactusglijden en weet ik wat nog meer. Sommige gebruiken zijn eeuwen oud, andere lijken gisteren bedacht.

Bij het woord buikglijden denk ik eerst aan Pierre van Hooijdonk. Die heeft het ooit op een regenachtige zaterdagavond in Breda geïntroduceerd. De spelers hadden de hele avond slidings van tientallen meters gemaakt. Dat geeft een heerlijk glijbaangevoel. Toen Pierre scoorde kwam spontaan het kind in hem naar boven. Hij rende juichend bij het doel vandaan, gooide zich naar voren en kwam pas bij de cornervlag tot stilstand.

Er is dus een NK Buikglijden. In Twente slingeren ze even een container het weiland in om zo'n evenement aan te kondigen. De afmetingen zijn ooit doorgegeven aan het organiserend comité. Vervolgens gingen de Reutummers aan de slag met de belettering. Lekker groot, zodat het goed te lezen is vanaf de provinciale weg. Zaterdag 14 augustus zal het wel goed gaan, maar ik maak me een beetje zorgen over zondag de 15de. Buikglijden voor kinderen zou je denken, maar ja. Als hier maar geen verkeerd volk op afkomt.