ABN Amro ziet meer winst in 2004

ABN Amro verwacht dat de winst dit jaar met 10 procent zal stijgen dankzij het – zij het aarzelende – economische herstel. Desondanks gaat de bank, die daarmee dit jaar voor het eerst een concrete winstverwachting geeft, opnieuw flink snijden in de kosten. Dit maakte de bank vanmorgen bekend tijdens de presentatie van de tweedekwartaalresultaten.

De bank profiteerde van de betere economische omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië, de landen die ABN Amro – naast Nederland – ziet als thuismarkt. ,,Het herstel blijft echter broos door de politieke instabiliteit, de hoge olieprijzen en het daaruit voortvloeiende aarzelende economisch herstel'', zei topman R. Groenink vanmorgen tijdens de presentatie van de cijfers.

In het tweede kwartaal boekte ABN Amro en nettowinst van 987 miljoen euro, 26 procent meer dan in dezelfde periode van 2003. Analisten hadden een winstniveau verwacht van rond de 817 miljoen euro, zo bleek uit een peiling van het Britse persbureau Reuters. De winst steeg onder meer door de daling van de voorzieningen voor slechte leningen, de zogenaamde stroppenpot, van 305 miljoen in het tweede kwartaal van 2003 tot 154 miljoen euro in het afgelopen kwartaal.

De stijging zal leiden tot een winst over 2004 die minstens 10 procent hoger zal liggen dan de 3,16 miljard euro over 2003. De winst in de eerste helft van 2004 steeg met 33 procent. De tweede helft van het afgelopen jaar was echter veel beter dan de eerste zes maanden waardoor de winststijging minder zal zijn.

De winst in het afgelopen kwartaal werd vooral gegenereerd door de operatie in Brazilië, het consumentenbankieren en de divisie voor het zakenbankieren. In Noord-Amerika, waar ABN Amro en sterke positie heeft in het Midden-Westen, daalde de nettowinst. Dit was verwacht omdat de winst vorig jaar flink werd opgestuwd doordat de Amerikanen de lage rentestand gebruikten om massaal hun hypotheken over te sluiten.

ABN Amro zal de komende jaren de kosten verder naar beneden brengen. Vanaf 2007 wil de bank jaarlijks 500 miljoen euro besparen op diensten als personeelszaken en technologie in de diverse divisies. Diensten zullen worden samengevoegd of verplaatst, bijvoorbeeld naar landen met lage lonen. Wat de effecten van dit plan op de werkgelegenheid zullen zijn is nog niet precies bekend, maar Groenink zei vanmorgen dat het ,,onwaarschijnlijk'' is dat Nederland de dans zal ontspringen. De bank heeft de afgelopen jaren al flink gesneden in de kosten, onder meer via het programma `Zonder omwegen' waarbij duizenden arbeidsplaatsen werden geschrapt en een groot aantal bankfilialen werd gesloten.