Hete makreel

Carnaval in Nederland is mij aan den lijve bekend. Ik zal er geen kwaad woord over zeggen, maar het is soms wel kleumen. Daar heb je bij het Zomercarnaval morgen in Rotterdam geen last van. Het zal er bruisen als in Rio. Het Zomercarnaval heeft van oorsprong een sterk Antilliaanse inslag, maar wit, zwart en geel: alles swingt tegenwoordig mee. Daar vrolijkt Nederland van op. De website www.zomercarnaval.com vertelt er meer over. De site bevat ook een rubriek waar iedereen recepten mag plaatsen. Je treft er van alles aan: veel exotisch, veel flauwekul, maar ook een paar leuke recepten. Mij vielen de bijdragen van Anne-Marie Karijo en Hellen van Rabenswaay op, dames die ook op andere receptensites publiceren. Anne-Marie schotelt de lezer hete bokking voor, een Surinaams gerecht. De lijst van ingrediënten noemt zure birambies, die lijken op augurkjes. De hete bokking inspireerde mij tot onderstaand recept.

Pel en snipper de uien en de knoflook. Neem een Spaanse peper als u het rustig aan wilt doen en twee als u een liefhebber bent van vurig eten. Snijd de pepers in stukjes en haal de pitten weg. Verhit de olie in een wok of koekenpan en bak hierin de stukjes ui, knoflook en peper vijf minuten op laag vuur. Roer nu en dan. Snijd de tomaten in stukjes en doe die met de suiker en een half kopje water ook in de pan. Laat de stukjes tomaat in tien minuten zacht worden. Trek het vel van de makreelfilet af en verwijder de graatjes. Er zijn landen waar men vel en graten juist laat zitten, maar Nederland lijkt mij daar nog niet rijp voor. Verdeel de makreel in stukken. Snijd de augurken in stukjes en de bladselderij fijn. Roer makreel, augurk en bladselderij door het tomatenmengsel. Alles nog vijf minuten laten pruttelen. Proef of er zout of sambal nodig is. Eet er rijst of brood bij.

Morgen: Turkse salade.