Bellen met een hostiebakkerij

John Goossens is pater in de Abdij Sint Benedictusberg in Lemiers, bij Vaals. De abdij sluit per 1 augustus de hostiebakkerij.

Waarom moet u de hostiebakkerij sluiten?

,,We hebben niet genoeg mensen voor de bakkerij. Je hebt er tien nodig. Vier voor het bakken. Drie om de hosties te sorteren, sommige hosties zijn namelijk te dik of stukgegaan tijdens het bakken, die worden eruit gehaald. Dan zijn er twee mensen die de hosties inpakken en uiteindelijk komt het bij mij terecht, ik doe de administratie en de rekeningen. We hebben wel eens weekendkrachten, jongemannen uit de buurt. Maar we houden het liever in eigen hand, anders komt er een hele rompslomp bij. In de abdij wonen 22 paters, we gaan ons nu vooral richten op onze steenhouwerij en ons pension.''

Hoe wordt een hostie gebakken?

,,Heel eenvoudig. Van bloem en water maak je het deeg. Daarvan maken we in een machine een soort pannenkoek, een grote vierkante plaat. Daaruit worden de hosties geponst, in verschillende maten. We maken ongeveer drie miljoen hosties per jaar. We hebben zo'n tweehonderd klanten, voornamelijk parochies en kloosters. Het aantal bestellingen liep de afgelopen jaren wel terug.''

Zijn er verschillende soorten hosties?

,,We hebben witte en bruine hosties. De bruine hebben meer gelijkenis met echt brood, ze zijn ook iets lekkerder.''

Hoeveel kosten ze?

,,Een zak met 500 stuks van 28 millimeter doorsnee kost zes euro, 300 stuks van 36 millimeter kosten vijf euro. Dat is aan de lage kant, alhoewel we begin dit jaar na lange tijd een prijsverhoging hebben doorgevoerd.''

Kunnen gewone mensen ook hosties kopen?

,,Dat mag wel, maar wat doe je ermee? Er zit niet zoveel smaak aan. Het is aardig om te hebben, maar we willen flauwekul en gespot voorkomen. Pas als de hosties zijn geconsecreerd kunnen ze gebruikt worden in de heilige mis.''

Waar moeten uw klanten nu heen?

,,We sturen ze door naar de hostiebakkerij in Sint-Michielsgestel. Daar werken vooral gehandicapten. Het is mooi dat die zo iets kunnen doen voor de maatschappij.''