Geen hoofs element in vechtversie `King Arthur'

In Hollywood-jargon heten films als King Arthur `tentstokken': enorme producties met enorme budgetten die enorme recettes moeten binnenslepen, waarvan de studio dan weer andere films kan produceren. Troy is een tentstok voor Warner (recette: 481 miljoen dollar), The Day After Tomorrow een tentstok voor Fox (527 miljoen). Buena Vista wilde bouwen op King Arthur, maar deze tentstok knikt door. De film kostte 120 miljoen en tot nog toe is 43 miljoen terugverdiend, wat vakbladen het ergste doet vrezen.

Er is nog gerechtigheid. Want regisseur Antoine Fuqua gooide alle interessante en ontroerende elementen van de hoofse Arthurlegenden overboord en ruilde ze voor ruim twee uur vechten. Arthur is in deze zogenaamd historisch-correcte versie de aanvoerder van Oosteuropeanen (!) die als kind zijn weggehaald bij hun ouders om Rome te dienen in Brittannië. Je kunt het ook zo zeggen: Arthur en zijn Sarmatische strijders spelen het Reisgezelschap en de woeste Saksen de Orks.

King Arthur. Regie: Antoine Fuqua. Met: Clive Owen, Keira Knightly, Stellan Skarsgård. In: 100 bioscopen.