Bush gebruikt rapport `11-9' voor campagne

Terwijl de zittende president traditie getrouw er het zwijgen toedoet tijdens de grootste verkiezingsbijeenkomst van de oppositie, bedrijft het kamp van president George Bush toch campagne. Zo hebben verschillende politici rond Bush laten weten dat de president overweegt om enkele van de aanbevelingen van de commissie die onderzoek heeft gedaan naar de aanslagen van 11 september 2001 over te nemen.

In wat lijkt op een gerichte poging het initiatief in de discussie over de aanslagen en de beoogde hervormingen van het Amerikaanse veiligheidsapparaat weer in handen te krijgen, begon vice-president Dick Cheney gisteren een korte campagne waarin hij de bevindingen van het commissierapport, dat vorige week werd vrijgegeven, prees als belangrijk en een goede reden voor herverkiezing van George Bush. Volgens Cheney bewijst het rapport vooral hoezeer het gevaar van terreur nog dreigt, hetgeen het belang van de waakzaamheid en het kordate optreden dat Bush zou voorstaan enkel zou onderschrijven.

Die houding van Cheney, die de komende dagen verscheidene staten zou aandoen, is verrassend omdat uitgerekend de vice-president zich aanvankelijk in krachtige termen van de 11 september commissie had gedistantieerd. Zo sprak hij na tussentijdse rapporten van de commissie nog zijn afkeuring uit door te zeggen dat haar bevindingen ,,niet accuraat'' waren. Maar nu blijkt zijn president aanbevelingen van de commissie, bijvoorbeeld aangaande de aanstelling van één overkoepelende veiligheidschef onder wie alle inlichtingendiensten worden gebundeld, over te willen nemen.

Politieke analisten zijn niet verbaasd en zien bij beide kampen, onder Democraten en Republikeinen, de bereidheid een voordeel te putten uit het commissierapport. Nu de commissie een ronduit negatief oordeel over het handelen van de regering van president Bush achterwegen heeft gelaten, zoals vooraf door mening Republikein gevreesd, lijken beide partijen het rapport na te hebben gespeurd op goed nieuws in de hoop de nog massaal dwalende kiezer over de streep te trekken.

Maar de regering Bush staat ook onder grote druk om dit verkiezingsjaar met de dreiging van meer aanslagen adequaat op het rapport te reageren. Daartoe belegde Bush een kabinetsbijeenkomst en telefonisch overleg vanaf zijn ranch in Texas waar hij gedurende de Democratische Conventie is ondergedoken. Die verkiezingsbijeenkomst heeft plaats in Boston en duurt nog tot het einde van deze week. Daarna kan weer als vanouds campagne worden gevoerd.