Santander koopt Abbey National

Abbey National, de grootste zelfstandige Britse hypotheekverstrekker, heeft een bod geaccepteerd van Santander Central Hispano (SCH), de grootste bank van Spanje. De Spaanse bank heeft 8,9 miljard pond (13,6 miljard euro) geboden voor de Britse partij, zo is vanochtend bekendgemaakt. Ongeveer vijf procent van het bod is in cash, de rest bestaat uit aandelen SCH.

Met een marktwaarde van 51 miljard euro wordt de nieuwe groep de vierde van Europa, achter de Britse banken HSBC en Royal Bank of Scotland (RBS) en het Zwitserse UBS. Wereldwijd zou de groep op de achtste plek komen, waarmee voorzitter Emilio Botín zijn ambitie realiseert in de wereld-toptien te komen.

De groep denkt jaarlijks zo'n half miljard pond te kunnen besparen, met name door oudere computersystemen van Abbey over te hevelen naar de geavanceerde Spaanse bank. SCH, traditioneel een groot investeerder in Latijns-Amerika, heeft daar zwaar geleden door de economische crisis. De Britse aquisitie past in het streven naar meer Europese aanwezigheid. SCH, met 22 miljoen klanten in 30 landen, had al een belang van vijf procent in RBS.

Aandelen Abbey schoten vrijdag met achttien procent omhoog tot 5,8 pond; vanocht schommelde de koers zo'n zes procent lager. Abbey heeft ongeveer tien procent van de bloeiende Britse hypotheekmarkt in handen en verleent zijn 1,8 miljoen klanten in 740 filialen ook andere bankdiensten. Abbey was de eerste van de 67 Britse building societies die zichzelf in 1989 omvormde van onderlinge vennootschap tot beursgenoteerde onderneming.

Die spaar- en leenvennootschappen, waarbij nog steeds achttien miljoen Britten een rekening hebben, beheren samen 120 miljard pond en hebben 2,5 miljoen hypotheken uitstaan. Eenderde van de huidige aandelen is nog steeds in handen van voormalige vennoten. Abbey en SCH zouden naar verwachting vanmiddag aankondigen welke regeling voor hen wordt getroffen.

Abbey heeft zakelijk zeer slechte jaren achter de rug. Vorig jaar maakte het bedrijf nog 686 miljoen pond verlies. Abbey-directeur Luqman Arnold was halverwege met een grote sanering, onder meer door administratieve diensten en callcenters over te plaatsen naar Azië. Ook liet hij stil het woord `National' uit de naam vallen, samen met het paraplu-logo.

Anders dan grote hypotheekverstrekkers Woolwich en Halifax bleef Abbey de afgelopen vijf jaar steeds buiten de Britse bankconsolidaties. De regering verbood in 2001 een overname door Lloyds TSB ter waarde van achttien miljard pond. Een fusie met Bank of Scotland ging een jaar eerder niet door. In 2002 weigerde Abbey aanzoeken van National Australia Bank en Bank of Ireland.