Beeldhouwer Frans de Wit (62) overleden

De beeldhouwer Frans de Wit (62) is donderdag in zijn woonplaats Leiden overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Sinds de jaren zeventig maakte De Wit naam met beelden van vaak grote formaten en stoere materialen als staal of beton. Net als zijn grote voorbeelden Richard Serra en Carl Andre werkte hij in een abstracte, minimalistische taal, waarin het draaide om zuivere vormen en maatverhoudingen. De Wit kreeg vooral bekendheid met de monumentale landschapskunstwerken die hij in opdracht maakte, zoals de klimwand in recreatiepark Spaarnwoude en het kunstmatige eiland dat in de Rotterdamse wijk Prinsenland het laagste punt van Nederland markeert. Twee jaar geleden maakte De Wit voor Naturalis een installatie van vijf metershoge zuilen, opgebouwd uit honderdzestig ton geperst scheepsschroot, die als reusachtige wachters de weg naar het Leidse museum wijzen.