Bellini en Turner in plaats van belasting

Groot-Brittannië heeft voor 20 miljoen pond (23 miljoen euro) aan kunstwerken ontvangen bij wijze van betaling van successiebelasting. Daaronder zijn werken van museale kwaliteit van schilders als Constable, Turner en Bellini.

Dat meldt het Engelse dagblad The Guardian. Verder kreeg de staat zilver, keramiek, manuscripten, foto's van de ontdekkingsreiziger Sir Wilfred Thesiger van Irak en een sculptuur van Sir Alfred Gilbert, gemaakt naar de Italiaanse jongeman die ook model stond voor Gilberts beroemde beeld van Eros op Piccadilly Circus.

De opbrengst van deze belastingtransacties was een van de grootste in jaren. De details staan in het woensdag verschenen jaarverslag van minister van Cultuur Estelle Morris. De kunst en andere bezittingen komen van 24 particulieren die er hun verschuldigde belasting mee betaalden. De staat voorkomt hiermee dat kunstwerken naar het buitenland worden verkocht.

De verworven objecten worden ter beschikking gesteld aan musea, bibliotheken en nationale archieven. Zo gaat een Madonna met kind met Johannes de Doper van Bellini naar de Bristol Art Gallery. Het doek kwam uit het familiebezit van Tyntesfield bij Bristol, een van de best bewaarde Victoriaanse huizen in Groot-Brittannië. Een schets voor een schilderij van Constable zal met dat schilderij doek worden verenigd in de Tate Gallery. Een schilderij van Turner van een kettingbrug over de rivier de Tees komt te hangen in het Whitworth Museum. Het beeld van Gilbert gaat naar het Fitzwilliam Museum in Cambridge.

Een van de experts die de regering adviseerden bij de selectie van de kunstwerken, was in het bijzonder onder de indruk van de foto's die Thesiger maakte tussen 1930 en 1980. Deze ontdekkingsreiziger stierf vorig jaar op 93-jarige leeftijd. Hij maakte een reeks foto's van een Arabische stam, die destijds nog leefde zoals in bijbelse tijden. Hij bivakkeerde onder hen van 1951 tot 1958. Het complete archief van Thesiger zal gaan naar het Pitt Rivers Museum in Oxford. Een deel zal vanaf volgende week te zien zijn op een tentoonstelling in Wiltshire.