Eén op de drie cd's in de wereld van piraterij

Vorig jaar verkochten muziekpiraten wereldwijd 1,1 miljard illegale cd's. Dat is 35 procent van het totaal aantal verhandelde cd's. Met de handel in illegale cassettes erbij opgeteld is 40 procent van de muziekhandel piraterij.

Dat blijkt uit het `Commercial Piracy Report 2004', een rapport van de IFPI, de internationale belangenvereniging van de muziekindustrie.

De handel in illegale muziek leverde naar schatting een bedrag op van 4,5 miljard dollar (3,7 miljard euro), ongeveer 15 procent van de totale wereldwijde markt. De groei van de piraterij vlakt af: van 48 procent in 2001, 14 procent in 2002 en 4 procent in 2003. Van de illegale cd's wordt de helft gebrand voor commerciële doeleinden en de andere helft clandestien geperst in fabrieken.

Koploper van de illegale cd-handel is Brazilië. De piraterij daar heeft een waarde van 127 miljoen dollar (103 miljoen euro). De overheid heeft in het land niet veel gedaan om dit tegen te gaan. De IFPI heeft zelf wel acties uitgevoerd, waarbij vele miljoenen blanco en bespeelde cd's in beslag zijn genomen.

Volgens de Nederlandse branchevereniging NVPI neemt wereldwijd de bestrijding fors toe. Er werden 56 miljoen cd's in beslag genomen tegen 50 en 13 miljoen in eerdere jaren. Er werden 12.000 productielijnen opgerold, zes keer zoveel als in 2002. Ook werden er 155 duizend cd-branders geconfisqueerd, 10 duizend meer dan in 2002. Nederland bevindt zich volgens de IFPI in een categorie van landen waar 10 tot 25 procent van de verhandelde cd's illegaal is. In Nederland is de Stichting BREIN actief, die namens de muziekindustrie strijd voert tegen de handel in illegale cd's en internetpiraterij. De stichting denkt dat vorig jaar ongeveer 40 procent van de cd's, dat is twintig miljoen cd's, illegaal was. Het verschil zit erin dat het IFPI-rapport alleen de commerciële illegale cd's telt en BREIN ook de thuiskopieën van individuen rekent, aldus woordvoerder Bas Vissers.

In die zogenaamde ,,weggeefcultuur'' gaan 15 miljoen cd's om in Nederland. Die ,,weggeefcultuur'', in theorie strafbaar, is sterk groeiende en maakt dat in Nederland het volume van illegale cd's toeneemt, van 20 procent in 2002 tot 40 procent in 2003.

Vissers: ,,De handel in professioneel geperste cd's is in Nederland de afgelopen jaren drastisch afgenomen. De piraten hebben last van het illegaal downloaden. Voor een deel is het ook te danken aan de bestrijding.''

In Nederland zijn ,,een paar duizend'' mensen actief die op grote schaal cd's branden en verkopen. De Stichting BREIN heeft een team dat deze vorm van piraterij bestrijdt. ,,Bij kleinere gevallen, van branden op verzoek, proberen we het civielrechtelijk af te handelen, met taakstraffen en geldboetes. In grotere gevallen, handelaren met grote voorraden en 10 à 15 branders, leidt dat tot strafrechtelijke procedures. Vorig jaar kwam het 110 maal tot een zaak.''