HONGARIJE

Woodstock in de Donau

Het Szigetfestival is uitgegroeid tot het grootste popfestival van Centraal Europa. Het vindt plaats op het voormalige jachtterrein van de Hongaarse koningen: het Boedapester Obuda-eiland in de Donau. Onder de oude bomen mag nu, voor één week, gekampeerd worden. Dit jaar zijn er een aantal Nederlandse optredens: Beef, Zuco 13, Junkie LX World, The Gathering, Rosenberg Trio, Riciotti Ensemble en League Of XO Gentlemen. Verder honderden optredens op diverse podia o.m. Sugababes, Fun Lovin' Criminals, Anthrax, Faithless, The Klezmatics, Third World, Boban Markovic orkest.

Van 4 tot 11 augustus. www.sziget.hu

Zsolnay

In het beeldschone museum van toegepaste kunst is de tentoonstelling: Ik droom van een kleurrijke glans - alle eer voor Vilmos Zsolnay. Vilmos Zsolnay was ruim een eeuw geleden de motor achter de ongekende bloei van de aardewerkfabriek in Pécs. Om een idee te krijgen van de gouden jaren van Hongarije, de rijkdom en de grote schoonheid die het voortbracht is deze expositie een must. Zsolnay maakte in de gloriedagen de mooiste keramische dakpannen van de wereld, superieure art nouveau tegels, beelden en fonteinen. Tijdens het communisme produceerde Zsolnay isolatieblokken voor lantarenpalen en ondanks miljoenen overheidssubsidie, moet de Zsolnay fabriek het hoofd nu boven water houden met de productie van kitsch souveniers (asbakjes, theepotjes, vaasjes) die alleen geschikt zijn om bij echtelijke ruzies aan gruzelementen te smijten. De dromen van de oude Zsolnay en het oude Hongarije zijn tot 29 augustus in het Iparmüvészeti Múzeum in Boedapest te zien. Inl 0036 1 456 5100

Klimt, Schiele en Kokoschka

In het Historisch Museum in Boedapest is tot 6 september de tentoonstelling Klimt, Schiele, Kokoschka en de kunst van het dualisme Wenen-Boedapest, tussen geschiedenis en avantgarde. Voor zowel Wenen als Boedapest was de halve eeuw na de Ausgleich van 1867 in artistiek opzicht zeer vruchtbaar. De genie-dichtheid lag in Wenen misschien nog nét iets hoger dan in Pest.

De jaren van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie in het Budapest Történeti Múzeum, Inl 0036 1 375 7533

Dal van de kunsten

In het vulkanische heuvellandschap ten noorden van het Balatonmeer wordt jaarlijks een nonprofit kunstfestival gehouden. Men moet tegen grote drukte bestand zijn maar de kwaliteit van veel van de aangeboden kunst is vrij hoog. Het festival begon 15 jaar geleden in één dorpje waar iemand uit de kunstscene wat vrienden uitnodigde optredens te verzorgen. Dit jaar zijn er 1000 programma's – van een mini jazz festival tot wijncompetitie, theatervoorstellingen, renaissance muziek tot een westafrikaanse Togo-band – in zes dorpjes met namen uit smurfenland: Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorpáti, Ocs en Pula. Er is speciale aandacht voor oude ambachten.

Valley of Arts, van 23 juli tot 1 aug Inl www.kapolcs.hu

En verder

Anders dan veel landen waar het culturele leven in de zomer stilvalt, komt het in Hongarije tot leven. Voor Hongaarse acteurs is de zomer een topdrukke tijd waar zij stad en land afreizen om op te treden. In parken, in Romeinse amfitheaters, in paleizen verspreid over het land – zijn concerten, openluchtopera's en openluchttheaters. In Szentendre is Commedia dell' arte, in het openluchttheater op het Margiteiland in Boedapest zijn topoptredens voor jong en oud. In het Esterhazy-paleis, het Hongaarse Versailles, in Fertöd worden in juli en augustus concerten gegeven van Mozart en Haydn, de voormalige huiskapelmeester van de familie Esterhazy. In het park van slot Brunswick in Matonvásár wordt in diezelfde maanden Beethoven gespeeld. Op de laatste zondag van juli is er in Balatonfüred het Anna-bal met de verkiezing van de lokale schoonheidskoningin.

Inl Hongaars verkeersbureau Den Haag: 070- 3209092 & www.hungarytourism.hu