FRANKRIJK

Het rode huis

In Parijs is een nieuwe expositieruimte voor hedendaagse kunst en verzamelingen, la maison rouge, (zonder hoofdletters) geopend, een privéstichting van de hartstochtelijke verzamelaar Antoine de Galbert. Tweeduizend m2 expositieruimte, een boekwinkel, een café en een patio groeperen zich rond een knal rood huisje. De voorbeeldige openingsexpositie L'intime, le collectionneur derrière la porte reconstrueert 16 woonruimtes op ware grote (zoals woonkamer, zolder, entree, badkamer, w.c.) van 16 internationale verzamelaars en laat zien hoe deze in het dagelijkse leven met hun collecties omgaan. Ongeveer 500 werken en voorwerpen (van primitieve t/m hedendaagse kunst) van 200 kunstenaars als Schwitters, Gursky en Pistoletto. Verbazingwekkend is ruimte nr 10, een w.c., volgepropt met religieuze kunstwerken.

La maison rouge, 10, boulevard de la Bastille, Parijs, expositie t/m 26 sept, woe t/m zo 11-19u, do-21u, 0033-140010881.

Tuinenfestival

`Chaos' is het thema van de 13de editie van het Festival International des jardins de Chaumont-sur-Loire. Jonge designers, architecten, landschapsarchitecten, kunstenaars en botanisten uit de hele wereld verzonnen 25 tuintjes waarin onkruid en doornstruiken geaccepteerd worden, waar het `wilde' omgaat met het `georganiseerde', waar de fonteinen onbetrouwbaar zijn en de sporen van de beschaving in verval zijn geraakt. Maar achter deze schijnbare wanorde gaat een complexe orde schuil. De resultaten zijn soms wat vergezocht, maar vol fantasie en humor en zetten vaak aan het denken. Zoals La malediction d'Agamemnon, een interactieve oorlogstuin van de Brit Jencks waarin met waterstralen en katapulten wordt `gevochten' en Spinascappa van de Italiaan Antonio Perazzi die `vertelt' over de ongelofelijke kracht van onkruid.

Chaumont-sur-Loire (Loir-et-Cher), op 17 km afstand van Blois en 185 km van Parijs, t/m 17 okt dag van 9u30 tot zonsondergang, 0033-254209922 en www.chaumont-jardins.com

Gaultier/brood

Door de heerlijke geur van warm brood en zonnegordijnen gemaakt van honderden stokbroden, is de bezoeker van de expositie Pain couture by Jean-Paul Gaultier al meteen in de stemming. Waarom brood? Gaultier wilde geen traditionele retrospectief: `een voortijdig mausoleum' naar zijn zeggen en vindt dat het kneden en bewerken van brood niet zo verschilt van het rimpelen, plooien en draperen van stoffen. Het resultaat: een luchtige, geestige en `verrukkelijke' expositie waar de stroken van de avondjurken van sneetjes brood zijn gemaakt en de hoepelrokken van stokbroden. Ook de accessoires zijn bruingebakken. Het souterrain van de Fondation is omgetoverd in een bakkerij waar dagelijks brood en croissants `griffés Gaultier' worden bereid voor de verkoop.

Pain couture by Jean-Paul Gaultier dag beh ma 12-20u t/m 10 sept in de Fondation Cartier, 261 bd Raspail, Parijs, 0033-142185650.

Schilderkunst

Steeds meer hoor je zeggen (en denken) dat het is afgelopen met de schilderkunst en dat foto en video de enige pijlers van de kunst zijn. In Espace 315 van het Centre Pompidou waar het werk van twee jonge innemende schilders is te zien, blijkt het tegendeel. De eerste, Magnus von Plessen (Hamburg 1957), `bouwt' voorwerpen of personages aan de hand van brede streken / banden. Door de schikking ontstaat perspectief en volume. Een verheerlijking van de schilderkunst vind je ook bij de tweede, de Amerikaan Kristin Baker (1975), een formule 1 fan. De wereld van de razernij van de moderne arena's inspireren tot imposante compositie en veel kleur.

Peintures contemporaines t/m 16 aug in het Centre Pompidou, Espace 315, Parijs, 0033-144781233 en www.centrepompidou.fr

En verder

Georges Sand, une nature d'artiste t/m 28 nov in het Musée de la Vie Romantique, Parijs, 0033-155319567; Souvenirs, souvenirs Cent ans de chansons française t/m 31 dec in de Bibliothèque nationale de France, site François Mitterand, Parijs, 0033-153795959; Giuseppe Penone en Aurélie Nemours t/m resp 23 aug en 27 sept in het Centre Pompidou, Parijs, 0033-1 44781233 en www.centrepompidou.fr; Jongkind t/m 5 sep in het Musée d'Orsay, Parijs, 0033- 140494814; Guy Bourdin t/m 12 sept in het Jeu de Paume, Parijs, di t/m vrij 12-19u, za en zo 10-19u, di-21u30, 0033-147031250.