VN-landen: Israël moet muur slopen

De Algemene Vergadering van de VN heeft Israël gisteren opgeroepen gehoor te geven aan het Internationaal Gerechtshof en de veiligheidsbarrière tegen zelfmoordterreur te slopen voor zover deze op de bezette Westelijke Jordaanoever staat.

De resolutie, die in tegenstelling tot resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet bindend is, werd aangenomen met 150 stemmen voor tegen zes bij tien onthoudingen. Tegenstemmers waren onder andere de Verenigde Staten, die de resolutie eenzijdig achtten, Israël zelf en Australië. Alle 25 landen van de Europese Unie stemden voor nadat de Arabische indieners van de resolutie een serie wijzigingen van hun tekst hadden geaccepteerd. Toegevoegd werd onder andere de oproep aan Israël en de Palestijnen hun verplichtingen krachtens de internationale Routekaart naar een vredesoplossing na te komen.

Volgens de Israëlische VN-ambassadeur was de ,,schandelijke steun'' van de EU voor de resolutie geïnspireerd door Frankrijk. Israël en Frankrijk leven op het ogenblik in onmin met elkaar na een oproep van premier Sharon aan de Franse joden naar Israël te emigreren. De ambassadeur toonde zich met name teleurgesteld over de houding van Nederland, dat de EU op dit moment voorzit.

Een adviseur van premier Sharon zei vanochtend in Jeruzalem dat de bouw van de afscheiding gewoon door zal gaan. ,,Israël zal de bouw niet stopzetten of zijn onvervreemdbare recht op zelfverdediging opgeven.'' Jeruzalem wijst erop dat het aantal Palestijnse zelfmoordaanslagen sinds de aanleg van de afscheiding begon drastisch is verminderd.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bepaalde op 9 juli dat de bouw van de `muur' illegaal is en droeg Jeruzalem op deze te slopen waar hij op Palestijns gebied staat en de Palestijnen voor geleden schade bij de bouw te compenseren. Israël reageerde al woedend op deze uitspraak. De VN-resolutie van gisteren werd door VN-ambassadeur Dan Gillerman veroordeeld als ,,bevooroordeeld en contraproductief''. ,,Ik dank God dat het lot van Israël en het joodse volk niet in deze ruimte wordt bepaald'', zei hij. ,,Het is eenvoudig schandelijk te reageren met zulke achteloze onverschilligheid en apathie op een Palestijnse campagne die levens eist.''

De Palestijnse leiding daarentegen, die de muur vooral als middel tot verkapte annexatie ziet, verwelkomde vanmorgen de ,,historische resolutie'' van de Algemene Vergadering. Volgens minister Saeb Erekat gaat het om het belangrijkste besluit voor de Palestijnse zaak sinds de delingsresolutie van 1947.