Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Afgelopen zaterdag is een eenheid militairen na vier maanden dienst in Irak teruggekeerd naar Nederland. Commandant Richard van Harskamp kijkt terug op de missie. Verder aandacht voor de installatie van de leden van het Europees parlement en in het bijzonder die van klokkenluider Paul van Buitenen. Ned.2, 18.22-18.50u.

Netwerk. Aandacht voor de film Paradise Now van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad die de laatste uren van twee Palestijnse zelfmoordenaars portretteert. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. O.m. een reportage uit Limburg over de handel in drugs. Het blijkt dat leveranciers hun handel in hard- en softdrugs van de grote steden naar de provincie verplaatsen. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Eerder in januari uitgezonden reportage over het bombardement op Nijmegen. Zestig jaar terug sloeg een vernietigend bombardement een enorme krater in de Nijmeegse binnenstad, met bijna evenveel doden als in Rotterdam. Maar in Nijmegen ging het om een vergissing van de geallieerden. Ned.3, 20.55-21.30u.

VPRO's import: Death of Apartheid. Herhaling uit 2001 van het gesprek dat Allister Sparks in 1995 had met Nelson Mandela en de meest betrokkenen bij de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika. Aan de orde komen de vrijlating van Mandela, de onderhandelingen tussen de Zuid-Afrikaanse regering en het ANC en de samenwerking tussen Mandela en president De Klerk. Ned.3, 23.25-0.20u.

PRAATPROGRAMMA

Spraakmakende zaken. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.45-22.25u.

SPORT

Studio sportzomer. Vanaf de L'Alpe d'Huez gesprekken over de Tour met wielrenner Thomas Dekker en voormalig wielercommentator van de VRT Marc Uytterhoeven. Morgen is op Nederlands 2 het rechtstreekse verslag vanaf 14.45 te volgen. Ned.2, 22.50-23.43u.

DRAMA

Stauffenberg. Duitse speelfilm over Claus Schenk von Stauffenberg die op 20 juli 1944 een aanslag pleegde op het leven van Adolf Hitler. Deze aanslag, die hij samen met andere hoge officieren had voorbereid, mislukte en de wraak van de nazi-leiders bleef niet lang uit. Nog dezelfde dag zouden Stauffenberg en zijn medestanders ter dood worden veroordeeld en voor het vuurpeloton worden gebracht. Met Sebastiaan Koch als Stauffenberg, Ulrich Tukur e.a. Ned.1, 22.32-0.10u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van waarde. Herhaling van de uitzending over de dolfijnvriendelijke tonijnvangst. Ned.3, 21.30-22.00u.

FILM

Encino Man (Les Mayfield, 1991, VS). Adolescentenklucht waarin sufkoppen en bullebakken op school strijden om de gunst van wandelende barbiepoppen. Twee brekebenen hebben een sterke troef in handen: een uit de tuin opgegraven, springlevend oermens. RTL5, 20.30-22.20u.

Mad Max beyond Thunderdome (George Miller & George Ogilvie, 1985, Australië). Derde aflevering in postnucleaire fantasy-cyclus overstijgt door styling gemiddelde soortgenoot. Mel Gibson gaat in neo-Romeinse nederzetting gladiatorengevecht aan met monsterlijke reus en ontpopt zich als een Messias. Veronica, 20.30-22.20u.

.Brothers in Trouble (Udayan Prasad, 1995, GB). BBC-productie van de in India geboren Prasad biedt lichtvoetig portret van een vrijwel hermetisch gesloten gemeenschap van Aziatische illegalen in het Engeland van de jaren zestig. Jonge Pakistaan treft er een mini-uitvoering van de maatschappij waaraan hij ontvlucht dacht te zijn. BBC2, 0.20-2.00u.

.Escape from L.A. (John Carpenter, 1996, VS). Subversieve sciencefiction-actiefilm is een soort dure remake van Carpenters eigen Escape from New York (1981). Kurt Russell vervult onmogelijke opdracht te midden van criminelen in het ommuurde Los Angeles in het dictatoriale Amerika van de 21ste eeuw. BBC1, 0.35-2.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met schrijver Toon Telligen. Hij won meerdere Gouden en Zilveren Griffels en de Theo Thijssenprijs voor zijn oeuvre. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Derde deel van een bloemlezing met verhalen van Remco Campert. Verder Theo Maassen en Pieter Bouman als Mannen van de radio en de memoires van Heere Heeresma. 747AM, 21.02-23.00u.