Ahold spaart half miljard met ICA-deal

Ahold bespaart rond 500 miljoen euro na een akkoord met een andere grootaandeelhouder van de Scandinavische supermarktgroep ICA. Ahold verkoopt de helft van de aandelen die het moest overnemen.

Het aandeel van Ahold reageerde vanochtend positief op het bericht. De koers steeg op de Amsterdamse effectenbeurs met 3 procent naar 5,99 euro en was daarmee het op één na best presterende fonds van de AEX.

Zaandam was op grond van een overeenkomst uit 2000 tussen Ahold, Canica en ICA Förbundet verplicht om het belang van 20 procent van investeringsmaatschappij Canica te kopen als de andere grootaandeelhouder, ICA Förbundet, de aandelen niet wilde overnemen. Ahold, dat nu een belang heeft van 50 procent in ICA, verkoopt de helft van deze aandelen door aan dit ICA Förbundet, de gezamenlijke winkeliers van het Scandinavische concern.

ICA Förbundet liet vorige week weten dat ze de prijs die de Canica-leiding voor het gehele pakket aandelen wil hebben te hoog vindt. Daardoor moest Ahold deze aandelen overnemen. Als Ahold en Canica het ook niet eens worden over de prijs voor dat belang, schakelen beide partijen een commissie van onafhankelijke experts in. Ahold is bereid om 840 miljoen euro aan Canica te betalen, maar deze investeringsmaatschappij wil er 1,1 miljard euro voor hebben.

Door de recente overeenkomst tussen Ahold en ICA Förbundet, bespaart het Nederlandse supermarktbedrijf ruwweg 500 miljoen euro. Ahold-bestuursvoorzitter A. Moberg wil niet het hele belang van 20 procent kopen, omdat hij daarmee nog steeds geen zeggenschap krijgt over ICA. Ahold denkt dat ICA efficiënter kan opereren en wil graag ook de aandelen van ICA Förbundet kopen, maar die aandeelhouder weigert, aldus een woordvoerder van Ahold vanochtend.

Als alles doorgaat, bezitten Ahold en ICA Förbundet straks samen ICA. Ahold heeft dan 60 procent van de aandelen en ICA Förbundet 40 procent. Nu heeft Förbundet 30 procent van ICA.

ICA speelde een belangrijke rol in de boekhoudaffaire bij Ahold. Het Ahold-concern claimde jarenlang ten onrechte de volledige zeggenschap over ICA te hebben en telde de financiële resultaten bij zijn eigen resultaten op. Dat moest vorig jaar worden gecorrigeerd.

Het is niet duidelijk wanneer de transactie tussen de drie partijen zal worden afgerond. Ahold en Canica praten nog tot uiterlijk 2 augustus samen over een prijs. Als daarna een commissie van experts de waarde bepaalt, duurt dat veel langer, omdat daarvoor in de overeenkomst geen termijn is vastgesteld. Ahold zal de koop contant betalen, zo heeft de onderneming laten weten.