De eerste Nederlander

Ooit moet er een eerste Nederlander zijn geweest op de Olympische Spelen, maar niemand kon me vertellen wie dat was. Dat moeten we toch nog even weten voor we in Athene van start gaan. Wel, de allereerste Nederlandse olympiër was een Rotterdammer, die meteen een prijs won.

Op de Olympische Spelen van 1896 in Athene waren nog geen Nederlandse deelnemers, omdat sportpionier Pim Mulier dat evenement niet zo zag zitten. In 1900, in Parijs, waren er 36 Nederlanders. Onder wie de drie eerste Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen.

Vooral met behulp van het boek Nederlandse deelnemers aan de Tweede Olympische Spelen van Ton Bijkerk ben ik nu in staat conclusies te trekken. In het boek wordt in detail beschreven wat de Nederlandse rol was op de Spelen van 1900. Even opzoeken welke sport in 1900 als eerste stond gepland, en er was een antwoord op mijn vraag.

Op 20 mei 1900 werden in Parijs de Spelen geopend met zeilen. Meteen die dag deden Arie van der Velden, Chris Hooijkaas en Henricus Petrus Augustinus Johannes Smulders mee op het schip `Mascotte'. Op die 20ste mei eindigden ze nog achterin, maar ze behaalden uiteindelijk wel een tweede plaats. Wat we niet mogen verwarren met een zilveren plak, want medailles werden niet uitgereikt in Parijs. Op dit zogenaamde amateuristische sporttoernooi ontving Smulders, eigenaar van de boot, 800 Franse franken als prijs. Na een vierde plaats in een andere race, kreeg hij 600 extra franken.

Smulders was zoals gezegd de eigenaar van de boot. Hij werd op 20 augustus 1863 geboren in Den Bosch. In het dagelijks leven was hij eigenaar van een machinefabriek. Na een oproep om mee te doen aan de Olympische Spelen in het tijdschrift De Nederlandsche Sport op 17 maart 1900, reageerde Smulders.

Het blad was blij: `Met genoegen zullen zeker onze lezers vernemen, dat de Nederlandsche zeilsport zal vertegenwoordigd zijn bij de wedstrijden te Meulan; de heer H. Smulders te Rotterdam heeft zijn yacht Mascotte voor deze wedstrijden ingeschreven. Bravo, heer Smulders!' Daarmee mogen we die Smulders beschouwen als de allereerste Nederlandse olympiër, omdat die andere twee nooit op de Spelen zouden zijn geweest zonder hem. Of ze hadden zwemmer moeten worden.

En dan was er nog Chris Hooijkaas, zakenman. Hij is geboren op 6 januari 1861 in Rotterdam en overleed in diezelfde stad op 15 oktober 1926. Arie van der Velden is van 12 december 1881, ook uit Rotterdam. Hij was zeevarende, zoals dat destijds heette. Op 6 december 1967 is hij in Rotterdam overleden. Smulders stierf op 8 november 1933. Precies op de plek waar hij zich de eerste Nederlandse olympiër mocht noemen: in Parijs.

jurryt@xs4all.nl