En verder

Orgeltocht AmstelDe Amstel vormt de verbinding tussen de drie kerken van de orgeltocht op zaterdag 17 juli. De R.K. Kerk De Schans in Uithoorn is het startpunt, om half elf. Gids-organist Henk Verhoef bespeelt hier het orgel van Maarschalkerweerd uit 1897. Vervolgens wordt de Thamerkerk aan de Amsteldijk in Uithoorn bezocht, waarna de tocht eindigt in de R.K. Urbanuskerk in Bovenkerk.

Kerkbezichtiging, orgelspel met toelichting en concert vormen samen met een landschappelijk fraaie tocht de ingrediënten van deze tocht. Iedereen kan deelnemen, opgave vooraf is niet nodig. Deelname is €8 p.p. (incl. programma, excl. lunch).

Orgeltochten langs de Amstel. Inl secr: Titanialaan 31, 1562 ZC KROMMENIE, 075-6211717 & oradewit@worldonline.nl

Zandsculpturen

Sinds 5 juli zijn zestig zandkunstenaars uit alle delen van de wereld in Thorn aan het werk voor het Nederlands Zandsculpturenfestival. Vanaf zondag 18 juli tot en met zondag 5 september is het terrein dagelijks geopend. De zandkunstenaars hebben de zandbergen met spatels en rietjes, paletmesjes en waterslangen, snijden vormen gesneden uit harde blokken zand. Op zondag 18 juli ronden de carvers het werk aan de scènes uit het Wilde Westen af. Naast de kunstwerken van zand worden op een groot terras (1.000 m) en in een evengrote cateringtent eten en drinken geserveerd, gegarandeerd met uitzicht op de sculpturen.

Zandsculpturenfestival in Thorn. 18 juli t/m 5 september dag 10u30-17u30. Ook toegankelijk voor gehandicapte bezoekers. Entree: Volwassenen € 7,50; kinderen van 5 t/m 11 jaar € 4,50; kinderen t/m 4 jaar gratis. Honden zijn aangelijnd op het terrein toegelaten. Inl www.zandkasteel.nl.

Grafheuvels & heidevelden

Staatsbosbeheer organiseert in het Speulder- en Sprielderbos natuurwandelingen van ca 20 km onder leiding van een gids. De tochten zijn gepland op 18 en 25 juli. De tochten lopen via het Speulderbos naar de Marthaberg en lopen tussen de grafheuvels door naar het Putterbos en het Arboretum Schovenhorst. De terugtocht loopt via Groot Spriel langs heide `de Grote Ark'. Onderweg wordt in hotel Mooi Veluwe koffie gedronken. Via het Speulderbos leidt de tocht ons terug naar Boshuis Drie. Deze wandeltochten duren 5 tot 6 uur en gaan zo veel mogelijk via smalle paadjes.

De start is om 10u30 bij restaurant `Het Boshuis', Sprielderweg 205 te Drie (gemeente Ermelo). Deelname €3p.p. Inl 0616678447

Vaartochten

In het zomerseizoen vaart de Waterbus behalve naar de Drechtsteden en de Hollandse Biesbosch ook naar Gorinchem (za & zo), Schoonhoven (di & do) en Oud-Beijerland (wo). In Den Bosch kunnen vaartochten worden gemaakt over de Binnendieze, de historische stadsrivier. Er zijn diverse gecombineerde activiteiten mogelijk op een kaartje. Op 18 juli is er een arrangement waarbij onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer een vaartocht wordt gemaakt en aansluitend een wandeling in het Bossche Broek, een beschermd natuurgebied met een vogelreservaat). Deelneme €13 p.p.

Inl De Groote Stroom 073-6147217.

Shrek 2

Nieuwe avonturen van de groene boeman en zijn droomprinses Fiona. De animatiefilm was goed genoeg voor het competitie-programma van het festival in Cannes.

Het vervolg is misschien iets minder scherp en venijnig dan deel één, waarin met het zoete imago van heel wat sprookjesfiguren werd afgerekend, maar vermakelijk en geestig blijft het wel. Met een hoofdrol voor de onbetrouwbare huurling De Gelaarsde Kat, met het Spaanse accent van Antonio Banderas.

Ned gesproken in 111 en onvertaald in 92 theaters.

Audrey Hepburn

Een mager, half-Hollands meisje met grote voeten en hertenogen werd een stijlicoon voor generaties meisjes en vrouwen. Het Filmmuseum wijdt haar zomerretrospectief aan Audrey Hepburn. Het zijn voorbeeldige Hollywoodprodukties van topregisseurs zoals Roman Holiday (1953, William Wyler), Sabrina (1954, Billy Wilder), Funny Face (1957, Stanley Donen), Breakfast at Tiffany's (1961, Blake Edwards) The Unforgiven (1959 John Huston) en My Fair Lady (1964, George Cukor).

T/m 1 sept in Filmmuseum, Amsterdam en t/m 25 juli in Filmhuis, Den Haag. Inl www.filmmuseum.nl

Openlucht Bioscopen

Het seizoen van de openluchtbioscopen met oude films is weer geopend. Zo worden in Amsterdam deze week o.m. films vertoond in het Vondelpark (elke vrijdag-avond bij het Filmmuseum, dit keer: The geisha boy) en bij het Ketelhuis (elke zaterdag, dit keer: Memento). Volgende week zijn de documentaire Baraka en de speelfilm The Big Lebowski te zien bij Cinema Luna in Maastricht. Volgende maan zijn er nog openluchtfestivals in Apeldoorn en Amsterdam.

Inl Filmmuseum: 020-5891400; Ketelhuis: 020-6840090; Cinema Luna: 043-3255928

Crimson Gold

Dit zijn de laatste weken van pizzakoerier Hussein voor zijn huwelijk en voor zijn dood. We zien hem op zijn motorfiets rijden door Teheran. Crimson Gold is een stille en soms mysterieuze film over de reusachtige Hussein en hoe hij tot zijn ultieme daad komt. Regisseur Panahi (The Circle) laat subtiel en in bijna documentaire stijl de basale goedheid van Hussein langzaam overwoekeren door wanhoop en woede.

Regie: Jafar Panahi. Met: Houssain Emadeddin, Kamyar Sheishi, In: Rialto, Amsterdam, Chassé. Breda; Filmhuis, Den Haag; Lux, Nijmegen; Lantaren/Venster, Rotterdam.

Los Lunes Al Sol

Sobere, maar niet al te sombere film over drie arbeiders, late veertigers, die net ontslagen zijn bij hun noord-Spaanse werf in Galicië. Hun nieuwe leven voltrekt zich als een lang uitgerekte zondag: zinloos overvaren met de pont, hangen in het café, kletsen met je vrienden. Ze hebben alledrie hun eigen manier om daarmee om te gaan en ze hebben alledrie het verschrikkelijke voorbeeld voor ogen van de tien jaar oudere Amador, die naast hen in de bar zit en alles al kwijt is waar zij nog altijd op hopen. Los Lunes al sol is uiterst subtiel, nooit pamflettistisch, niet dramatischer dan noodzakelijk. Regisseur Fernando Léon de Aranoa neemt de tijd voor zijn scènes en zijn personages en hun lot gaat ons werkelijk ter harte. Acteur Javier Bardem levert de allerbeste prestatie. Zijn verleden als jonge hartenbreker (in films als Jamón, jamón en Huevos de oro) klinkt onwillekeurig door in zijn rol als de explosieve Santa met dunnend haar en ! gekwelde blik.

Regie: Fernando Léon de Aranoa. Met: Javier Bardem, Luis Tosar, José Ángel Egido, Nieve de Medina. In: Movies, Cinerama, Amsterdam; Plaza Futura, Eindhoven; Lumière, Maastricht; Lantaren/Venster, Rotterdam.