Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Van Basten is dichtbij een benoeming tot bondscoach

Marco van Basten onderhandelt met de KNVB over de opvolging van Dick Advocaat, die vorige week ontslag nam als bondscoach van het Nederlands elftal. John van 't Schip moet zijn assistent worden en neemt daarmee de taak over van Willem van Hanegem.

Ajax heeft zich vanochtend bereid verklaard het tweetal, dat nu nog de technische leiding heeft bij het tweede elftal, te laten vertrekken naar de voetbalbond. De KNVB mag van Ajax met de oud-internationals officieel gesprekken voeren over het bondscoachschap. Van Basten zegt zich ,,vereerd'' te voelen met het aanbod en staat open voor een gesprek met directeur Henk Kesler van de sectie betaald voetbal van de KNVB.

Van Basten (39) kan samen met Van 't Schip (40) een voorstel tegemoet zien voor een vierjarig contract tot en met het Europees kampioenschap van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Tevens wordt een `uitstapclausule' ingebouwd als de resultaten tot en met het wereldkampioenschap van 2006 niet bevredigend zijn.

Johan Cruijff wil op de achtergrond als klankbord annex mentor optreden voor de twee jonge, tamelijk onervaren trainers. Dat heeft hij maandag in zijn woonplaats Barcelona toegezegd in een vier uur durend onderhoud met een afvaardiging van de KNVB. Cruijff was midden jaren tachtig als trainer van Ajax leermeester van de toenmalige talenten Van Basten en Van 't Schip. Cruijff is zeer te spreken over het voornemen van de bond om het duo te benaderen voor de technische leiding van Oranje. Hij ziet in Van Basten de beste Nederlandse trainer voor de komende jaren. Van Basten en Van 't Schip waren gisteren in Barcelona op bezoek bij Cruijff. Daar werden zij op de hoogte gesteld van de plannen van de voetbalbond.

De KNVB zocht na de periode-Advocaat een trainer die de identiteit van het Nederlandse voetbal uitdraagt. Ten aanzien van publiek en sponsors wil de voetbalbond dat de nadruk weer komt te liggen op aanvallend, attractief voetbal. De KNVB neemt het risico dat Van Basten en Van 't Schip weinig ervaring hebben als voetbaltrainers op de koop toe. Garanties bestaan niet, heeft het verleden geleerd. Met de succesvolle clubcoach Louis van Gaal wist het Nederlands elftal zich niet te plaatsen voor het WK van 2002.

De KNVB gaat er vanuit dat Van Bastens charisma, ervaring op het hoogste niveau en persoonlijkheid een positieve impuls zullen geven aan de internationals. Het Nederlands elftal raakte na het afgelopen Europees kampioenschap een aantal routiniers kwijt.

Van Basten was tot nog toe alleen werkzaam als jeugdtrainer bij Ajax. Van `t Schip heeft alleen bij FC Twente de eindverantwoordelijkheid van een eerste elftal gehad. Dat werd een mislukking. Van Basten koos voor een geleidelijke opbouw van zijn trainersloopbaan, maar wil de kans om het Nederlands elftal nu te begeleiden naar het WK in Duitsland (2006) niet laten lopen.

Van Basten heeft iets meer ervaring als coach dan zijn generatiegenoot Frank Rijkaard die het Nederlands elftal op Euro 2000 naar de halve finales leidde, maar die het voordeel had dat hij twee jaar kon experimenteren in vriendschappelijke wedstrijden omdat Oranje automatisch was geplaatst voor het EK in eigen land. Onder leiding van Van Basten moet Oranje WK-kwalificatieduels spelen om zich voor de eindronde in Duitsland te plaatsen.

Van Basten zal, indien hij overeenstemming bereikt met de KNVB, op 8 september op de bank zitten tijdens het WK-kwalificatieduel tegen Tsjechië. Van Basten en Van 't Schip zullen op 18 augustus hun debuut maken in Stockholm. Daar speelt Oranje dan een oefenduel tegen Zweden.

Van Basten moest in 1995 zijn actieve loopbaan wegens een chronische enkelblessure beëindigen. Hij speelde 58 interlands waarin hij 24 keer scoorde. In 1988 stond hij met vijf treffers aan de basis van de Europese titel van Oranje. Hij werd dat jaar, net als in 1989 en 1992, uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Hij voetbalde in clubverband achtereenvolgens voor EDO, UVV, Elinkwijk, Ajax en AC Milan. Met Ajax won hij de Europa Cup 2. Met Milan won hij twee keer de Europa Cup 1 en twee keer de wereldbeker.

Zijn vriend Van 't Schip, geboren in Canada en opgegroeid in Amsterdam, was als rechtsbuiten elf jaar actief in de hoofdmacht van Ajax. Hij won met de Amsterdamse club de Europa Cup 2 en de UEFA Cup. Daarna speelde hij nog vier seizoenen bij Genoa. Hij beëindigde zijn spelersloopbaan in 1996. Van 't Schip speelde 41 interlands en behoorde in 1988 tot de winnende EK-selectie.