Betoging brandweer

In vijf steden reed vandaag een stoet brandweerlieden van de kazerne naar het stadhuis om de burgemeester zijn brief terug te geven. In de brief kondigen burgemeesters aan dat ook brandweermannen voortaan langer moeten doorwerken. Er zou een einde moeten komen aan het zogeheten functioneel leeftijdsontslag (FLO) waarin brandweermannen op 55-jarige leeftijd tegen 80 procent van het laatstverdiende loon kunnen vertrekken. De regeling is volgens de gemeenten niet meer van deze tijd en wordt anderhalf keer zo duur als het kabinet de fiscale ondersteuning van het prepensioen afschaft. Volgens de vakbond is de regeling nodig omdat het werk te zwaar is om tot 65 jaar uit te kunnen oefenen. De actie van vandaag is geen staking. De demonstranten hadden vanochtend geen dienst. Vakbond Abvakabo zegt dat er in de herfst wel gestaakt zal worden als de gemeenten hun plan doorzetten.