Agassi: 800ste zege

Met zijn 800ste profzege heeft Andre Agassi zich gisteren bij een illuster rijtje toptennissers geschaard. Sinds de invoering van de ATP-lijst in 1968 hadden zes mannelijke professionals dezelfde mijlpaal bereikt: de Argentijn Guillermo Vilas, de Amerikanen Jimmy Connors en John McEnroe, de tot Amerikaan genaturaliseerde Tsjech Ivan Lendl en de Zweed Stefan Edberg. De laatste deed dat in 1996.

,,Het is geweldig om me in de groep van deze jongens te scharen'', sprak de 34-jarige Agassi gisteren in Los Angeles na een eenvoudige overwinning op zijn landgenoot Alex Bogomolov Jr. De jonge Amerikaan verloor op hardcourt met 6-3 en 6-1. Agassi vierde zijn 800ste profzege in aanwezigheid van zijn Duitse vrouw en oud-topspeelster Steffi Graf en hun twee kinderen.

Agassi is beroepstennisser sinds 1986. Hij behaalde achttien jaar geleden als 15-jarige tennissprof zijn eerste zege in het ATP-circuit. Toen versloeg de Las Vegas Kid, eveneens op een toernooi in Californië, zijn veel oudere tegenstander John Austin.

Agassi: ,,De andere vijf realiseerden het record in misschien de helft van de tijd die ik er voor nodig had. Toch voelt het heel speciaal'', zei de man die in 1999 ook al een mijlpaal bereikte in het proftennis. Toen won hij Roland Garros en had hij na eerdere eindzeges op Wimbledon, bij de US Open en de Australian Open alle grandslamtoernooien op zijn naam staan. De Amerikaan Don Budge, de Engelsman Fred Perry en de Australiërs Rod Laver en Roy Emerson gingen hem voor.

Agassi, die niet meer tot de wereldtop behoort, had deze zomer vier duels moeten wachten om de 800 winstpartijen vol te maken. Hij verloor zijn vier voorgaande partijen, waarvan drie in de eerste ronde. Tegen Bogomolov was hij na 54 speelminuten klaar.