Montenegro hijst eigen vlag

Montenegro heeft na 86 jaar weer een eigen vlag, een volkslied (`O heldere dageraad') en een staatswapen. Het parlement in Podgorica nam gisteren een wet aan waarin de staatssymbolen in ere werden hersteld. Ze waren in 1918 afgeschaft, toen Montenegro zich aansloot – of werd aangesloten – bij het nieuwe Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen, het latere Joegoslavië.

Het parlement – zo meldde het Montenegrijnse persbureau Mina – nam de wet aan met 38 tegen twee stemmen bij één onthouding. De oppositie ontbrak. Het eerherstel voor de koninklijke staatssymbolen van voor 1918 wordt door de Montenegrijnse regering gezien als een nieuwe stap op de weg naar het opbreken van de huidige unie Servië-Montenegro en de onafhankelijkheid van Montenegro. De voortgang naar die onafhankelijkheid is, aldus de voorzitter van het parlement, ,,onomkeerbaar''.

In plaats van de blauw-wit-rode vlag van de unie Servië-Montenegro of de rood-blauw-witte vlag van de deelrepubliek Montenegro wappert in de bergstaat voortaan een rode vlag met een gouden staatswapen. Dat wapen toont een tweekoppige adelaar met een schild en daarop een leeuw, dit alles onder een gouden kroon. Het waoen werd gebruikt door de vroeger regerende Petrovic-Njegoš-dynastie – Montenegrijnse prinsen die tegelijkertijd bisschop waren; de laatste van hen, afgezet in 1918, was Montenegro's enige koning. De gisteren aangenomen wet schept ook een nieuwe feestdag: 13 juli, vandaag, is voortaan Soevereiniteitsdag. Op 13 juli 1878 werd Montenegro door de toenmalige grote mogendheden erkend als onafhankelijk land. En op 13 juli 1941 begon in Montenegro een grote opstand tegen de nazi-bezetters.

In Servië, de andere deelstaat van de unie, is nog niet op de stap gereageerd. Maar de kwestie van de Montenegrijnse onafhankelijkheid speelt wel mee in de ruzies binnen de Servische regering, die na het aantreden van de nieuwe Servische president, Boris Tadic, afgelopen weekeinde, weer hoog oplaaien. Gisteren viel minister van Buitenlandse Zaken van de unie Servië-Montenegro, Vuk Draškovic, fel uit naar G17 Plus, een coalitiegenoot van Draškovic' eigen partij in de Servische regering. G17 Plus is voorstander van de Servische onafhankelijkheid (en die van Montenegro) en maakt daar geen geheim van. Draškovic zei dat er in de wereld geen land is waar een regeringspartij pleit voor het uiteenvallen van de staat. Hij wees op het feit dat de EU tegen het opbreken van de unie Servië-Montenegro is. G17 Plus, zei hij tegen het persbureau Tanjug, ,,wil naar Brussel met de eis van iets wat door Brussel wordt verworpen''.