Geheugencellen maken tumor kleiner

Bij mensen met kanker komen cellen van het immuunsysteem voor die in principe in staat zijn om de kankercellen te vernietigen, maar ze doen het niet.

Onderzoekers van het Deutsches Krebs Forschungs Zentrum in Heidelberg hebben nu een methode gevonden om dergelijke afweercellen specifiek te activeren, zodat ze borsttumoren binnen kunnen dringen en er de tumorcellen doden. (The Journal of Clinical Investigation, 1 juli). Kankercellen kenmerken zich door de aanwezigheid van tumorantigenen, specifieke eiwitten die op het celoppervlak zitten. Als deze antigenen in het lichaam opduiken kunnen zogeheten antigeenpresenterende cellen ze als lichaamsvreemd herkennen, opnemen en aan een andere groep afweercellen, de naïeve T-cellen, aanbieden. Daarop ontstaan uit de naïeve cellen twee nieuwe celtypen: T-cellen die de kankercellen aanvallen (killercellen) en geheugencellen.

De Duitsers hebben eerder aangetoond dat in het beenmerg van vrouwen met borstkanker relatief veel geheugencellen voorkomen die tegen borstkankerantigenen zouden kunnen optreden, maar dat niet doen. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd beenmergcellen tegen borsttumoren op te zetten. Dat gebeurde door blootstelling in kweekmedia van geheugencellen en naïeve cellen uit het beenmerg van borstkankerpatiënten aan antigeenpresenterende cellen voorzien van tumorantigenen. De killercellen die uit de geheugencellen kwamen bleken de tumoren in muizen te infiltreren en cellen te doden. De gekweekte naïeve cellen tastten de tumoren niet aan.