KPN moet jaarrekening overmaken

KPN heeft in zijn jaarrekening over 2000 onvoldoende inzicht gegeven in zijn cijfers en zijn winst- en verliesrekening onjuist gerubriceerd. Het telecombedrijf moet een nieuwe jaarrekening opstellen.

De ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof heeft KPN vanochtend bevolen om de toelichting op de cijfers over 2000 te verbeteren en zijn winst- en verliesrekening aan te passen. Het is voor het eerst dat een groot bedrijf uit de AEX-index op last van de rechter zijn jaarrekening moet overmaken.

De uitspraak betekent een overwinning voor P. Lakeman die namens de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) vernietiging van KPN's jaarrekening eiste. Omdat de eisen van Sobi volgens de ondernemingskamer ,,op essentiële onderdelen'' worden toegewezen, veroordeelt het hof KPN ook in Lakemans proceskosten van 5.227,05 euro. Het telecombedrijf kondigde vanochtend meteen aan in cassatie te gaan. Tot die tijd hoeft KPN het vonnis niet uit te voeren.

Een woordvoerder van KPN bevestigde vanochtend dat de uitspraak anders zou betekenen dat een aandeelhoudersvergadering gehouden moet worden en dat de accountant een nieuwe goedkeurende verklaring moet geven. Volgens Lakeman zou KPN ook nieuwe jaarverslagen moeten laten drukken, maar KPN betwist dat.

De onjuiste of onvolledige rapportage van KPN heeft betrekking op de miljardenaankoop van het Duitse mobieletelefoonbedrijf E-Plus, begin 2000, en op de miljardenwaarde van de vergunningen voor mobiel internetten (umts) die in Nederland en Duitsland op veilingen zijn gekocht. Daarnaast zijn aandelentransacties met de Japanse partner NTT Docomo verkeerd in de boeken verwerkt.

Lakeman is verheugd over de uitspraak. ,,Dit is een blamage voor KPN en zijn accountant PWC. Zelfs de Slavenburg Bank hoefde na vastgestelde omissies zijn jaarrekening niet over te maken.'' KPN benadrukt dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor de gepresenteerde nettowinst over 2000. Volgens KPN kan de procedure over zijn jaarrekening nog jaren duren.

Lakeman zegt met name blij te zijn dat het gerechtshof het Nederlandse recht boven het Amerikaanse heeft laten prevaleren. Koninklijke KPN verdedigde de inhoud van zijn jaarrekening onder meer met het argument dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC het op deze manier zou voorschrijven.