Armstrong in gele trui

De formatie van vijfvoudig Tourwinnaar Armstrong heeft gisteren met overmacht de ploegentijdrit gewonnen; US Postal legde de 64,5 kilometer van Cambrai naar Arras 1.12 minuut sneller af dan nummer twee, het Zwitserse Phonak van de Amerikaanse kopman Hamilton. Door een nieuwe regel, bedoeld om de minder sterke ploegen te `sparen', werd in het algemeen klassement slechts een tijdwinst van twintig seconden doorberekend tussen de winnende ploeg en nummer twee. Tussen de overige twintig ploegen bedroeg het officiële verschil tien seconden. Als de werkelijke verschillen waren doorberekend, zoals in de afgelopen jaren, dan zou Armstrong op zijn concurrenten Hamilton en Ullrich (vierde met T-Mobile) een tijdwinst van respectievelijk 1.07 en 1.19 minuut hebben behaald, in plaats van 20 en 40 seconden. Armstrong, de nieuwe geletruidrager, had vandaag bij de start van de rit Amiens-Chartres een voorsprong van 36 seconden op Hamilton, en 55 seconden op Ullrich. ,,De belangrijkste opdracht was uit de problemen blijven, want zelfs als we niet gewonnen hadden, was het tijdverlies beperkt gebleven'', zei ploegleider Bruyneel. Hard op de rechte stukken en rustig aan in de bochten, dat was het devies op de natte wegen. De renners van Rabobank eindigden op de zesde plaats, op 1.53 minuut van de winnaars.