`Gecoördineerde boycot van energiemarkt'

De vier grote Nederlandse energiebedrijven zouden gecoördineerd actie hebben ondernomen om nieuwkomers op de stroommarkt te boycotten. Veel van deze nieuwkomers klagen al enige tijd openlijk over het gedrag van de traditionele stroomleveranciers Nuon, Essent, Eneco en Delta.

Het gecoördineerd boycotten is een overtreding van de Mededingingswet en één van de redenen waarom mededingingsautoriteit NMa gisteren besloot tot invallen in de kantoren van de vier bedrijven. De NMa onderzoekt ook ook of er sprake is van prijsafspraken en het misbruiken van economische machtsposities. Het is nog onduidelijk wanneer de kartelwaakhond met een conclusie komt en een NMa-woordvoerster stelt dat het ook kan zijn dat er niets wordt gevonden en dat de bedrijven vrijuit gaan.

De inval van de dertig ambtenaren volgde op tips vanuit de energiebranche en klachten van consumenten. Wie de tips hebben gegeven wil de NMa niet zeggen, noch wat er precies is meegenomen uit de kantoren. Bij andere affaires nam de NMa dossiers en archieven mee. De tips waren in ieder geval dermate serieus dat de NMa enige tijd geleden een onderzoek begon. De NMa wil niet zeggen hoelang het onderzoek al loopt, maar wilde wel kwijt dat acties van gisteren volgden na een uitgebreide voorbereiding.

PvdA-kamerlid Ferd Crone heeft inmiddels vragen gesteld aan de minister van Ecomische Zaken. Als er sprake is van het verdelen van de markt wil Crone dat consumenten snel op de hoogte worden gesteld.

Het feit dat de energiebedrijven al enige tijd worden onderzocht geeft in ieder geval wel aan dat de invallen geen direct verband houden met de laatste fase van de liberalisering van de energiemarkt die 1 juli is ingegaan. Vanaf deze datum kunen particulieren en het midden- en kleinbedrijf zelf kiezen van wie zij gewone – grijze – stroom kopen. Enkele jaren geleden kregen de grote bedrijven deze keuze al en konden particulieren veranderen van leverancier als zij overstapten op duurzaam opgewekte stroom. Een woordvoerster van de NMa stelde vanmorgen dat de zaak breder moet worden gezien dan de liberalisering.

De bracheorganisatie van het midden- en kleinbedrijf (MKB) zegt niet verrast te zijn over de inval. ,,We zien weinig dynamiek in de markt wat wijst op een gebrek aan concurrentie'', aldus een zegsman die stelt dat het MKB geen klacht heeft ingediend bij de NMa.

Alle stroombedrijven zeggen te werken aan het onderzoek en zijn zich van geen kwaad bewust. Of zij de wet hebben overtreden staat overigens niet vast. ,,We nemen uitgebreid de tijd om de zaak te onderzoeken en kunnen niet zeggen wanneer er een uitslag is of dat er überhaupt iets wordt gevonden waaruit blijkt dat de wet is overtreden'', aldus de NMa. Als ze schuldig zijn kunnen ze een boete krijgen die maximaal 10 procent van de omzet kan bedragen.