Familiebuffet

Is het aanleggen van vuurtjes het ultieme vakantiegenoegen? Verslag van een weekeind Coldenhove, een vakantiepark in Gelderland.

Het vogelgezang wordt nu en dan overstemd door indianengehuil. In een naburig huisje verkeert een groep jongens in permanente dronkenschap. De kreten klinken op als er een EK-doelpunt is gescoord, er glas of servies op de terrastegels aan scherven slaat of iemand een grap heeft gemaakt. In zijn inleiding van de `Parkwijzer' heet manager Ronald van der Vliet ons welkom. Het lachen dat hij op een begeleidende foto doet, zal hem wel vergaan als hij straks het naburige huisje heeft geïnspecteerd.

Mijn kinderen brengen het weekeinde hoofdzakelijk door in het subtropisch zwemparadijs. Belangrijke attracties vormen ook de skelters, het kabelbaantje en de bowlingbaan. In navolging van torenflats met namen als Hooghstaete of Kijckduijne heet dit park Coldenhove en het restaurant `De Gasterij'.

De in de brochure aanbevolen `Smickelhoed' is een combinatie van bouillonfondue en gourmet, zelf aan tafel te bereiden en voorzien van sauzen en aardappelgarnituur. Een zo mogelijk nog vettere maaltijd is te verkrijgen in `De Happerij', waarmee de snackbar wordt aangeduid. Onder het motto `Gewoon een dagje makkelijk doen?' kan hier een `gezinsbox' frites met mayonaise worden besteld, desgewenst voorzien van hamburgers, kipfingers of berenhappen.

Terwijl de kinderen zich in brasserie 't Trefpunt te goed doen aan snoep, sla ik een Volkskrant op waarin de verloren strijd tegen de vervetting wordt beschreven. De industrie bedenkt steeds meer dikmakende verleiders, waaraan uiteindelijk iedereen letterlijk bezwijkt. Een steeds groter percentage van de kinderen in het rijke Westen is te dik en vetzucht wordt er doodsoorzaak nummer één.

Het is bijna etenstijd. In verscheidene tuinen worden de kooltjes over het rooster verdeeld, voorzien van spiritus en in vlam gezet. Weldra zal de geur van geschroeid vlees zich met die van de naaldbomen vermengen.

Wij bereiden thuis een spaghettimaaltijd, met ingrediënten uit de kampwinkel. Wat hier opviel was de ruime sortering aan aanmaakhout, synthetische brandstaven en houtblokken. De Nederlander beschouwt het aanleggen van vuurtjes blijkbaar als het ultieme vakantiegenoegen. ,,Alle ruimte om jezelf te zijn'', luidt de slogan van dit park (en van de 52 andere parken die dit concern beheert). Wat hier juist opvalt is de enorme eenvormigheid, zowel in gedrag als gedaante. Iedereen rept zich tegen vijven met het kratje pils en de vettigheid naar het uniform ingerichte blokkendoosje. Iedereen is gekleed in dezelfde vrijetijdskleding, waarschijnlijk allemaal in dezelfde uitverkoop gekocht. En wat vooral in het zwemparadijs opvalt: iedereen is te dik. Vooral de vrouwen lijken met elkaar te wedijveren in zwaarlijvigheid.

Wie zich niet rond het houtskoolvuur of de Fritesbox schaart, kan vanavond terecht in de Gasterij voor het `Familiebuffet'. Ervaren parkbezoekers weten: bij Familiebuffet licht ontbijten, niet lunchen om 's avonds onbeperkt te kanen van de salades, sauzen, ballen, kroketten en pootjes, want er is voor betaald. Er is geen plek in Nederland waar de doorsnee van het volk zo pregnant aanwezig is – althans, de oorspronkelijke, harde kern. De multiculturele samenleving is ver weg in Coldenhove. Misschien dat dat bij de aanwezigen heimelijk het beoogde gevoel versterkt er echt even helemaal uit te zijn.

's Avonds biedt de kamp-tv ook Canal plus. Veel voetbal en voor de kinderen spannende speelfilms. Later op de avond is er `erotiek', aldus de programmagids: ,,Vol zelfvertrouwen brengen de dames Handyman in vervoering, die gelukkig nog net de tegenwoordigheid van geest heeft dit alles haarscherp op tape vast te leggen.''

Zondagavond klapt de slagboom alweer omhoog voor de multi purpose vehicles, waarvan de inzittenden gelaafd en tevreden de thuisreis aanvaarden.