Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

AGENDA JULI

2 Parade van potsenmakers

Een kermis en een circus, met toneelspelers, goochelaars en vuurvreters. Het theaterfestival De Parade trekt al 14 jaar elke zomer door Nederland.

Van 2 tot en met 11 juli slaan de artiesten hun tenten op in het Haagse Westbroekpark.

Een extra attractie is dat ze allemaal zelf de kost moeten verdienen en daarom vaak luidkeels hun - veelal speciaal voor de Parade gemaakte - voorstellingen staan aan te prijzen. Ook de horeca rukt massaal uit; er zijn overal terrasjes en restauratietenten. De Parade is van 16 tot en met 25 juli in Utrecht en van 30 juli tot en met 15 augustus in Amsterdam.

3 Grand Prix in het boerenland

Geen saaiere omgeving voor een Formule 1-race dan Magny-Cours, het dorp in de buurt van de stad Nevers, ten zuiden van Parijs. Zowel voor de fans als voor de journalisten die de races beroepsmatig volgen, is dit circuit in the middle of nowhere een ramp. Wat een contrast met race-oorden als Melbourne, Monaco en Barcelona. Aangelegd in 1960, op een stuk landbouwgrond. De tien renstallen en hun twintig coureurs keren op het Europese vasteland terug na het gebruikelijke uitstapje naar Canada en de Verenigde Staten. Juli telt drie Grand Prix-races, waarvan de Grote Prijs van Frankrijk de eerste is, gevolgd door die van Engeland (Silverstone, 11 juli) en Duitsland (Hockenheim, 25 juli).

5 Nieuwe kans voor Megawati

De Indonesische parlementsverkiezingen van afgelopen april liepen uit op een drama voor president Megawati Soekarnoputri. Haar Strijdende Partij voor Indonesische Democratie (PDI-P) zag de aanhang bijna gehalveerd. Op 5 juli krijgt Megawati een nieuwe kans: dan kiest Indonesië voor het eerst rechtstreeks zijn president. Onder anderen generaal b.d. Wiranto en generaal b.d. Susilo Bambang Yudhoyo proberen Megawati van herverkiezing voor een tweede termijn af te houden.

9 Brecker op North Sea Jazz

De Amerikaanse tenorsaxofonist Michael Brecker is de ere-muzikant van het 29ste North Sea Jazz Festival - het voorlaatste dat nog in het beproefde Congresgebouw in Den Haag wordt gehouden.

Als daar in 2006 de bulldozers komen, verhuist het jaarlijkse evenement immers naar Ahoy' in Rotterdam. In het programma ritselt het van de nog steeds levende legendes: Lee Konitz, Jackie McLean, Al Jarreau, Herbie Hancock, James Brown, Wayne Shorter. En niet te vergeten Buddy Guy, Elvis Costello, Macy Gray en Trijntje Oosterhuis. Ook mooi: I Compani, die de filmmuziek van Nino Rota spelen.

9 Licht uit Duitsland

In 1966 maakte Ingo Maurer zijn eerste lamp, 'Bulb'. Zijn beroemdste ontwerp is van 1984: het Ya-Ya-Hosysteem, bestaande uit halogeenlampen van verschillende vormen en materialen die aan van muur tot muur gespannen draden hangen. De Duitse lichtontwerper wordt geëerd met een overzichtstentoonstelling in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Hanglampen, bureaulampen, lampen met lichtgevende diodes, en de grillig gevormde MaMo Nouchies, fragiele licht-objecten van doekjes en staaldraad. Van 9 juli tot en met 29 augustus.

9 Koenigscollectie in Boijmans

Zestig jaar lang waren ze vermist, de 139 tekeningen en drie etsen die ooit tot de beroemde Koenigscollectie behoorden. Ze waren in de oorlog verkocht aan de nazi's en vervolgens door het Rode Leger meegenomen naar Moskou. Nu is de kunstschat, met tekeningen van meesters als Albrecht Altdorfer en Hans Holbein terug op Nederlandse bodem. In Museum Boijmans, dat de collectie in langdurige bruikleen krijgt, begint op 9 juli een tentoonstelling van de hoogtepunten.

15 Ark van Noach alweer gevonden

Soms is het een oud stuk hout dat op de berg Ararat wordt gezien door bergbeklimmers (altijd in de verte), maar nu is het een heuse satellietfoto met vreemde structuren. De ark van Noach! 'We zijn 98 procent zeker', zegt Daniel McGivern van de Hawaï Christian Coalition, die tussen 15 juli en 15 augustus met een expeditie de berg opklimt om het befaamde schip terug te halen. 'Op een van de foto's zagen we de planken liggen!' Bijna ieder jaar reist wel een Amerikaanse expeditie naar de berg op de grens van Armenië en Turkije. De ark is de heilige graal van fundamentalistische christenen, want wie hem vindt bewijst dat Genesis 8:4 waar gebeurd is. Daar staat geschreven dat Noach na de zondvloed strandde op 'de bergen van Ararat'. En dan is dus álles waar.

20 Aktetas kon Hitler niet doden

Jan Peter Balkenende valt dit jaar de eer te beurt in Berlijn te spreken tijdens de jaarlijkse herdenking van de mislukte aanslag op Hitler, 60 jaar geleden.

Op 20 juli 1944 smokkelde Claus Schenk Graf von Stauffenberg in zijn aktetas springstof een barak binnen van hoofdkwartier Wolfschanze. De aktetas explodeerde tijdens een stafbespreking, er vielen vier doden, maar Hitler overleefde. Von Stauffenberg en vier vertrouwelingen werden nog diezelfde nacht in Berlijn gefusilleerd. Later werden nog eens 200 leden van het verzet vermoord. Voor de Duitsers is 20 juli een van de weinige respectabele momenten uit de Tweede Wereldoorlog.