Massale steun EU voor Poolse boeren

Bijna 85 procent van de Poolse boeren heeft zich aangemeld voor Europese subsidies. Tienduizenden deden dat nog op het allerlaatste moment, vlak voor het verstrijken van de deadline, in de nacht van woensdag op donderdag. Dat heeft het Poolse ministerie van Landbouw gisteren bekendgemaakt.

,,Het is een uitstekend resultaat, vooral omdat het de eerste keer is dat Poolse boeren EU-steun aanvragen'', zei minister Wojciech Olejniczak gisteren. Boeren moeten de subsidies elk jaar opnieuw aanvragen. Olejniczak zei gisteren dat het niet eerder is voorgekomen dat een groot EU-land de subsidies op zo'n schaal gebruikt. In de jaren negentig werden binnen de EU percentages gehaald van 50 à 70 procent, volgens de minister.

Het Poolse resultaat kan nog hoger uitvallen doordat boeren zich ook per post konden aanmelden. Ruim 200.000 boeren zijn uiteindelijk niet komen opdagen, om uiteenlopende redenen. Sommigen zien op tegen de rompslomp, anderen zijn bang dat ze zullen worden gekort op sociale uitkeringen als ze het geld uit Brussel accepteren. Duizenden boeren kwamen niet in aanmerking voor subsidie, omdat ze te weinig grond hebben (minder dan één hectare).

De deadline lag aanvankelijk op 15 juni. Maar toen duidelijk werd dat nog maar 65 procent van de boeren zich toen had gemeld, bedong Polen in Brussel een verlenging tot en met 30 juni. Overigens kunnen laatkomers zich tot en met 25 juli nog melden, maar zij zullen voor elke dag dat ze te laat zijn worden gekort.

Polen heeft deze week, in verband met de directe inkomenssteun, juridische stappen ondernomen tegen Brussel. Het besluit om de inkomenssteun voor de nieuwe EU-leden in tien jaar tijd geleidelijk op te voeren naar het West-Europese niveau zal door Polen worden aangevochten voor het Europese Hof van Justitie. Volgens Warschau discrimineert de EU hiermee tegen Poolse boeren.

Een Poolse boer kan dit jaar minimaal ongeveer 45 euro per hectare ontvangen. De rest is afhankelijk van wat hij verbouwt. Ook eigenaren van moeilijk bewerkbare grond kunnen in aanmerking komen voor extra geld. Volgens schattingen van de Poolse regering zullen boeren gemiddeld per hectare 119 euro ontvangen.