Tsjetsjenen vermoord: vrijspraak

In het Russische Rostov aan de Don zijn gisteren twee Russische officieren vrijgesproken van moord op drie Tsjetsjeense burgers. De drie hadden volgens de aanklacht op 15 januari 2003 nabij Grozny een vrachtwagen aangehouden en de drie inzittenden in koelen bloede doodgeschoten. De lijken en de vrachtwagen werden in brand gestoken om de sporen uit te wissen. De openbare aanklager heeft inmiddels beroep aangetekend.

In mei sprak dezelfde militaire rechtbank al vier militairen vrij van een soortgelijke aanklacht. De drie hadden zes Tsjetsjeense burgers, onder wie een zwangere vrouw, doodgeschoten.

Russische organisaties voor de rechten van de mens hebben de twee vonnissen scherp veroordeeld; ze geven volgens hen Russische militairen in Tsjetsjenië carte blanche om te doen wat ze willen.