Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een Ierse reportage met kritiek op het beleid van de Amerikaanse president Bush en een reportage uit Tsjetsjenië over wat er over is gebleven van de clan van de voormalige pro-Russische president Achmad Kadyrov die 9 mei werd vermoord en er een eigen leger op nahield. Ned.3, 22.55-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Geheime oorlogen van de CIA. Slot van een drieluik over het falen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA behandelt de Golfoorlog en de oorlog tegen het terrorisme. De vraag komt aan bod of adequaat handelen van president Clinton na de eerste aanslag op het WTC-gebouw, in 1993, de aanslagen in 2001 had kunnen voorkomen. Ned.1, 23.25-0.15u.

SPORT

EK-voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks uit het José Alvalade-stadion in Lissabon het verslag van de eerste halve finale van het EK 2004 tussen Portugal en Nederland. Ned.2, 19.55-23.35u.

AMUSEMENT & MUZIEK

TV3. Onder meer een gesprek met komiek André van Duin over zijn 40-jarig jubileum. Ned.3, 19.30-19.58u.

Recordings. In de serie over levensliedjes en smartlappen zingen vanavond een Russin, Nederlanders en een Portugese over leven en dood. Ned.3, 19.58-20.15u.

Klassiek: Edo. Herhaling van het portret van dirigent Edo de Waart uit 2002. Hij was net 61 em maakte de balans op van zijn muzikale carrière. Ned.3, 0.55-1.47u.

DRAMA

De vloer op. De acteurs Pierre Bokma, Carly Wijs en Marie-Louise Stheins improviseren op opdrachten van regisseur Peter de Baan. Zij acteren o.a. over het verbod aan een joodse geschiedenisleraar om op de grote verzoendag over de holocaust te praten. Ned.3, 20.15-20.45u.

FILM

10 Things I hate about You (Gil Junger, 1999, VS). Shakespeare's The Taming of the Shrew lag min of meer ten grondslag aan tienerkomedie. Larisa Oleynik mag van protectieve pappa pas met jongens uit als haar oudere zus Julia Stiles aan de man is. Yorin, 20.30-22.15u.

Fletch Lives (Michael Ritchie, 1989, VS). Vervolg op Fletch (1985) voert Chevy Chase andermaal ten tonele als de investigative reporter en is persiflage op zeden, conventies en eigenaardigheden van de `gemiddelde bewoner' van de zuidelijke staten van de VS, zoals film, literatuur en televisie die plegen te portretteren. Een ouderwetse lachfilm. Veronica, 20.30-22.20u., met reclame.

The Winslow Boy (David Mamet, 1999, VS). Tweede verfilming – na die van Anthony Asquith uit 1948 – van stuk van Terence Rattigan is studie naar Engelse familie die anno 1910 ten onder lijkt te gaan tijdens poging om 10-jarige, van diefstal beschuldigde zoon des huizes te rehabiliteren. Canvas, 21.00-22.45u.

.Things to Do in Denver When You're Dead (Gary Fleder, 1995, VS). Absurdistische misdaadfilm vertoont de nodige Tarantino-invloeden: ironische dialogen van sukkelende criminelen en ultrageweld. Altruïstische boef Andy Garcia zal in opdracht van gangsterbaas Christopher Walken zo pijnlijk mogelijk worden afgeslacht. Voor het zover is, probeert hij het leven van zijn evenzeer bedreigde maten te redden. BBC1, 0.25-2.20u.

.Heartbreak Kid (Michael Jenkins, 1993, Australië). Niet met de gelijknamige film van Elaine May uit 1972 te verwarren, ontwapenende love story over 22-jarige Grieks-Australische lerares die in multicultureel Melbourne geheime relatie heeft met 17-jarige leerling. Fraaie hoofdrol van Claudia Karvan. BBC2, 1.20-2.55u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met journalist en schrijver Maarten Veeger over zijn boek Een verleidelijk theater waarin hij o.a. de mythe van de Italiaanse familie en maffia analyseert. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van kunsthistorica Eveline Koolhaas-Grosfeld in Lochem en een verhaal van Arnon Grunberg een gesprek met het vertalersduo Robbert Jan Henkes en Erik Bindervoet. Zij schreven een Nederlands equivalent van Ulysses van James Joyce. Verder het tweede deel over St. James Infirmary, de geschiedenis van een ballad vanaf 1790. 747AM, 21.02-23.00u.

Dubbel-O. Kunstenaar en schrijver Cornel Bierens, Jantien Anderiesen van het tijdschrift J/M en programmamaker Bram van Splunteren discussiëren over mannen en of zij moeten vechten of huilen. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.