Slim, creatief, maar nogal zakelijk

Wat voor iemand heb je nodig om leiding te geven aan het UWV? De uitvoeringsorganisatie, verantwoordelijk voor de WW- en WAO-uitkeringen van ruim een miljoen mensen, staat voor de zware opdracht om zelf fors te bezuinigen én te zorgen dat het aantal uitkeringen daalt. Daartoe moet het UWV eenderde van de arbeidsplaatsen schrappen.

Joop Linthorst (55), die per 1 augustus bestuursvoorzitter van UWV wordt, heeft zich ook afgevraagd waarom de keuze op hem is gevallen. Omdat hij gewend is te werken op de grens van politiek en samenleving, denkt hij. ,,De voorzitter van het bestuur van het UWV onderhoudt de contacten met de politiek, de sociale partners, de CWI's, noem maar op. En dat is een tak van sport die ik in het verleden veel heb beoefend.'' Linthorst refereert aan de periode dat hij wethouder was in Rotterdam, van 1981 tot 1994. Als wethouder van Financiën en Kunst, en later van Ruimtelijke Ordening en Economische Ontwikkeling, heeft hij een duidelijk stempel op de Maasstad gedrukt. De Kunsthal, de Erasmusbrug, de ontwikkeling van de zuidoever: een klein rondje door de stad is genoeg om de monumentale bewijzen van zijn daadkracht te aanschouwen. Volgens oud-wethouder Hans Simons (1982-89) was Linthorst de grondlegger van nieuwe ideeën over ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling. Rotterdam moest, naar het voorbeeld van het Amerikaanse Baltimore en het Canadese Toronto, waar hij regelmatig op werkbezoek ging, een modern zaken- en cultureel centrum met internationale allure worden. Daarin liep hij soms te ver voor de muziek uit. Zijn plannen voor een nieuw vliegveld aan de noordrand van Rotterdam leidden tot onenigheid in het toenmalige kabinet-Lubbers en werden afgeblazen.

,,De beste wethouder die Rotterdam sinds de Tweede Wereldoorlog heeft gehad'', zegt oud-burgemeester Bram Peper over Linthorst. Hij kenschetst Linthorst, opgeleid als econometrist en jurist, als buitenwoon intelligent en creatief. ,,Als je hem iets nieuws geeft, begrijpt hij het binnen de kortste keren beter dan zijn omgeving.'' Over de persoon: ,,Hij is nogal zakelijk. Een aardige, wat eenzelvige man. Niet een man van de schouderklop.'' Simons: ,,Hij is geen echte peoplemanager.''

Sinds zijn overstap van de politiek naar de consultancy heeft Linthorst veel ervaring kunnen opdoen met het op één lijn brengen van mensen binnen een organisatie. Toen Linthorst in 1995 zelfstandig consultant werd, bleef hij aanvankelijk bij zijn oude liefde voor ruimtelijke ordening. Zo ontwikkelde hij voor Schiphol een strategie voor de locatie en de Nederlandse luchthaveninfrastructuur en adviseerde hij het gemeentelijk havenbedrijf van Rotterdam en de Curaçao Port Authority. Later werkte hij als interim-bestuurder bij diverse organisaties als universiteit Nyenrode, de branchevereniging voor energiebedrijven en leidde hij het landelijk automatiseringsproject voor de politie. De laatste twee projecten deed hij voor consultant Boer & Croon, waarbij hij sinds 1999 bij is aangesloten. ,,Linthorst kan goed een groep mensen met verschillende opinies naar een consensus leiden'', zegt A. van Tuijl, directeur van Boer & Croon Executive Managers. ,,Voor het ICT-project bij de politie moest hij de corpsleiding op één lijn krijgen. Dat was echt een kruiwagen vol kikkers.''

Het UWV is door zijn omvang (22.000 werknemers) en aard een andere organisatie dan Linthorst gewend is. Niet erg, vindt hij. ,,Ik ben een omnivoor. Mijn werk moet wel een maatschappelijke component hebben, niet puur bedrijfsmatig zijn, maar verder ben ik niet vreselijk kieskeurig.''

Ook Peper en Simons voorzien geen problemen, maar zij hebben wel adviezen voor Linthorst. ,,Hij moet zorgen dat hij goed op de werkvloer aanwezig is'', zegt Peper. Linthorst zegt daarover: ,,Die opmerking verwijst naar mijn periode als wethouder. In de ruim tien jaar dat ik nu als interim-manager werk, heb ik een zekere ontwikkeling doorgemaakt.''

De tip van Simons: ,,In het bestuur moeten twee of drie mensen zitten die hem op bepaalde aspecten aanvullen, zoals peoplemanagement.'' Linthorst: ,,Ik heb geen problemen met samenwerken met de mensen in mijn directe omgeving. Maar ik kan niet op de zeepkist staan voor 10.000 mensen die ik met een vlammend betoog van een half uur voor een jaar lang kan motiveren. Dat charisma voor grote menigten heb ik helaas niet. Maar daar zijn andere manieren voor.''

    • Elsje Jorritsma