Sjarapova in halve finale

Maria Sjarapova heeft gisteren de verwachtingen waargemaakt door als 17-jarig talent de halve finales van Wimbledon te bereiken. De Russische won in drie sets van de Japanse Ai Sugiyama: 5-7, 7-5 en 6-1. ,,Ik ben trots dat ik de halve finale eruit gesleept heb. De hele wedstrijd stond ik op achterstand'', stelde Sjarapova na afloop. Ze stuit nu op de Amerikaanse Lindsay Davenport.

Sjarapova, die op jonge leeftijd naar de tennisacademie van Nick Bollettieri in Florida verhuisde, beschikt over een ijzersterke mentaliteit. Ver verwijderd van haar moeder, die in Rusland achterbleef, leerde ze in Amerika van de tennisgoeroe krachttennis met een goede techniek te combineren. Sjarapova, vorig jaar al bij de laatste zestien, staat voor haar grote doorbraak in het internationale tennis. De investeringen van haar ouders betalen zich nu terug.

Voor aanvang van Wimbledon had zij 500.000 euro prijzengeld verdiend. Daar komt deze week minimaal 200.000 euro bij. Of ze nog meer geld verdient, is afhankelijk van haar prestatie tegen oud-kampioene Davenport. Davenport heeft voor de derde keer in haar loopbaan de halve finales op Wimbledon bereikt. De 28-jarige tennisster uit Californië versloeg gisteren de Kroatische Karolina Sprem in de kwartfinale met 6-2 en 6-2. Davenport, als vijfde geplaatst, won Wimbledon in 1999. Sprem (19) bereikte op haar vijfde grandslam voor de eerste keer de laatste acht. Op Wimbledon schakelde de nummer dertig van de wereld Venus Williams uit.

In de bovenste helft van het schema worden bij de vrouwen vandaag nog twee kwartfinales gespeeld. Amelie Mauresmo strijdt tegen Paula Suarez en Serena Williams staat tegenover Jennifer Capriati. Williams heeft gisteren op Wimbledon een nieuw opslagrecord gevestigd. De Amerikaanse sloeg in de achtste finales tegen Tatjana Golovin (6-2 en 6-1) een service met 201,6 kilometer per uur.

Daarmee verbrak ze het zes jaar oude Wimbledonrecord van haar zus Venus die tweehonderd kilometer per uur haalde. Het wereldrecord is nog steeds in handen van Venus Williams. In 1998 haalde ze 204 kilometer per uur op hardcourt in Zürich.